Politiets bombegruppe er på vei til Mongstad fra Oslo, etter at det er funnet en mistenkelig gjenstand ved bedriften Norsk Gjenvinning. Forsvarets minedykkerkommando er også varslet.

Bombegruppen kom med fly til Flesland og kjørte derfra med bil. Cirka klokken 16.15 var de på vei over Nordhordlandsbrua, opplyser politiet.

- Jeg kan bekrefte at det er en bombetrussel. Vi fikk en telefon fra bedriften like før klokken 12. De har funnet en gjenstand som de tror er en bombe, sier politioverbetjent Kjell Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt til bt.no.

Operasjonssentralen i Hordaland opplyser at området er avsperret, og at det «er iverksatt ekstra sikkerhetstiltak og det er kontroll på situasjonen».

Ifølge politiet er det mange arabiske tegn på pakken som er funnet på Norsk Gjenvinning.

Naboer er evakuert

Den mistenkelige gjenstanden ble oppdaget klokken 11.51. Naboer rundt bedriften Norsk Gjenvinning er varslet om bombetrusselen.

- Folkene er evakuert fra området. Og det er et sikringsområde rundt der gjenstanden er funnet, sier Vangberg.

Samtidig er det tirsdag formiddag ringt inn bombetrusler mot Bergen lufthavn og flere andre steder i landet, opplyser Gustav Landro, leder av operativ seksjon i Hordaland politidistrikt.

- Med unntak av situasjonen på Mongstad, mistenker vi at én og samme person kan stå bak. Ting tyder på det. Så langt jeg kan se er det snakk om tre-fire trusseltelefoner over hele landet, sier Landro.

Flere trusseltelefoner

Ifølge Landro er det ringt inn en bombetrussel til Bergen lufthavn Flesland via Avinors sentralbord i Bodø. Samtidig skal det være kommet inn bombetrusler mot Universitetet i Tromsø.

Landro innrømmer at situasjonen fremstår litt forvirrende og uoversiktlig.

- Det kan kanskje virke mer dramatisk enn det faktisk er. Men meldingene genererer såpass mye aktivitet fra politiets side at vi blant annet har brukt systemet for riksvarsling for å alarmere Politi-Norge om truslene, slik at systemet vårt ikke blir overbelastet, sier han.

Trusselen mot Flesland kom litt før klokken 10.30 tirsdag formiddag.

Ikke sammenheng

- Vi prøver å nøste opp i det nå, og kvittere ut meldinger som vi mener er grunnløse. Bombemeldingen på Flesland førte ikke til stenging eller evakuering, sier Landro.

Politiet ser ikke den mistenkelige gjenstanden på industranlegget på Mongstad i sammenheng med bombetruslene som er ringt inn.

- Vi ser det som en egen sak, atskilt fra trusseltelefonene. På Mongstad er politiet på plass, og minedykkerkommandoen og bombegruppen er kalt ut. Det er etablert egne sikkerhetstiltak på stedet, sier Landro.

Flesland-politiet kan ikke si noe mer om situasjonen på Bergen lufthavn. Morten Ørn er sjef for politiet i Bergen sør, som også har ansvar for Flesland. Han henviser til operasjonssentralen.