- Det har vært en titalls trusler bare i dag, og vi mistenker at det er samme person som står bak alle truslene. Vi jobber ut fra at det er samme person som sto bak bombetrusselen mot Værnes i september, sier politioverbetjent Svein Brage Husdal i Follo politidistrikt til Adressa.no.

I løpet av dagen har det blant annet kommet inn uspesifikke bombetrusler mot Bergen lufthavn Flesland og mot Universitetet i Tromsø. Trusselen mot Flesland kom via Avinors sentralbord i Bodø litt før klokken 10.30 tirsdag formiddag ifølge Bergens Tidende.

Flesteparten av bombetruslene skal ha kommet til etater på Østlandet.

- Jeg vet ikke om vi har kontroll på alle truslene en gang. Det er forskjellige politidistrikt involvert, forklarer Husdal.

Befinner seg i utlandet

Mannen som 16. september ringte inn bombetrusselen mot Trondheim lufthavn Værnes var en 36 år gammel mann fra Østlandet, som oppholdt seg i Berlin. 36-åringen har vært etterlyst av norsk politi siden mai. I forrige uke var det også en bombetrussel mot Værnes, og politiet mistenkte at det var 36-åringen som sto bak.

Politiet mistenker at mannen fremdeles befinner seg i Tyskland, og det er fortsatt aktuelt å be om bistand fra tysk politi.

- Vi har hatt en dialog med tysk politi etter trusselen mot Værnes. Vi jobber med saken, men det som gjør det vanskelig er at han oppholder seg utenlands, sier Husdal.

Ikke bombe på Mongstad

Det ble også funnet en mistenkelig gjenstand ved bedriften Norsk gjenvinning på Mongstad.

Politiet har undersøkt den mistenkelige gjenstanden og sier at det ikke var en bombe.

Gjenstanden ble klarert rett før klokken 18, melder politiet i Hordaland på Twitter.

Samarbeider med tysk politi

Den mistenkte 36-åringen skrev den nøyaktige adressen på Facebook-veggen sin i dag etter at bombetruslene var ringt inn. Han hevder at politiet vet nøyaktig hvor han bor i Berlin.

- Jeg vil ikke kommentere om vi vet nøyaktig adresse på mannen, sier Husdal, som heller ikke ønsker å gå inn på hvilke etterforskningsskritt som er aktuelle videre.

- Kan det bli aktuelt å aksjonere mot denne adressen i dag?

- Tidsperspektiv er det vanskelig å uttale seg om, så lenge det er andre lands myndigheter som er involvert. Vi jobber med tysk politi, og jeg kan ikke si hva vi planlegger, sier politioverbetjenten.

27. mai i år ble 36-åringen meldt savnet fra en institusjon tilknyttet Ahus på Østlandet. Mannen skal ha forsvunnet i forbindelse med en permisjon.

Knut Johan Ditlev- Simonsen forsvarer 36-åringen. Han sier til VG at han vet hvor 36-åringen befinner seg.- Det har tidligere vært episoder hvor politiet har ønsket å snakke med ham, men slik jeg ser det har de ikke gjort spesielt mye for å få tak i ham eller å få snakket med ham. Vi har sagt at kommunikasjon kan gå via meg, sier advokaten til VG.

Varslet politikolleger

Politidirektoratet sendte ut riksvarsel til alle politidistrikter og særorgan om bombetruslene i dag.

- Vi ønsket å gjøre våre kolleger oppmerksomme på denne mannen. Vi ønsker ikke at truslene skal bli tatt seriøst, og at flyplasser blir unødvendig stengt, sier Husdal.

Han understreker at enhver bombetrussel må vurderes fra gang til gang, men det gjelder å få raskt avklart om det er noen reell fare.

- Det er mye som tyder på at mannen kun kommer med truslene, og ikke noe annet.

Ingen trusler i Trøndelag

Nord-Trøndelag politidistrikt bekrefter at det har blitt sendt ut riksvarsling om bombetruslene som har kommet inn i løpet av dagen.

- Politidirektoratet vil ha oversikt over hvem som mottar truslene og hva som blir gjort. Det har ikke kommet inn noen bombetrussel til vårt distrikt i dag, sier operasjonsleder Ulf Wiseth i Nord-Trøndelag politidistrikt til Adressa.no.

Kollegene i Sør-Trøndelag politidistrikt forteller at de heller ikke har fått melding om noen bombetrusler.

I mars i fjor ble 36-åringen dømt til halvannet år i fengsel i Follo tingrett for å ha utøvd vold og kommet med trusler. Han anket dommen til Borgarting lagmannsrett, som behandlet saken i oktober 2012.

Påtalemyndigheten la ned påstand om tvungen psykisk helsevern, etter at de rettssakkyndige i saken før rettsforhandlingene hadde funnet mannen utilregnelig og gitt ham diagnosen paranoid psykose. Lagmannsretten frifant 36-åringen, fordi forbrytelsenes karakter ikke var alvorlige nok til å dømme ham til behandling.

Passasjerene på Værnes måtte evakueres til et nærliggende hotell da bombetrusselen kom. Foto: JENS PETTER SØRAA