Det er under tittelen «Ansvaret kan Ap aldri løpe fra» at Sandberg retter skytset mot Arbeiderpartiet:

«I tiden etterpå har jeg flere ganger hevdet at Arbeiderpartiet vil bli holdt ansvarlig for det som skjedde 22. juli. Jeg fikk rett», skriver Sandberg.

Han skriver også at «Dette kan Arbeiderpartiet aldri løpe fra, det var de som hadde ansvaret for at 22. juli kunne skje».

AUF-leder Eskil Pedersen reagerer sterkt:

– Ap har selvsagt ikke ansvaret for 22. juli. Det er det utelukkende gjerningsmannen som har. Ofrene for angrepet var de som ble drept. De som er blitt utsatt for umenneskelig vold. De som har levd med sorgen siden, sier Pedersen til Dagsavisen.

Også Oslo Aps Jan Bøhler, som satt i 22. juli-komiteen på Stortinget, reagerer:

– Nå forstår jeg hvorfor jeg satt der med Anders Anundsen (Frp), og ikke Per Sandberg. Her har det vært ulike tilnærminger innad i Fremskrittspartiet. Jeg synes det er synd at Sandberg uttrykker seg som han gjør, fordi det bryter opp noe av det fellesskapet som har vært rundt håndteringen i kjølvannet av 22. juli, sier Bøhler.

I en kronikk i Dagsavisen fredag skriver samfunnsdebattant og tidligere RV-politiker Aslak Sira Myhre at det er som å gi offeret skyld i en voldtekt når Sandberg gir Ap skylden for 22. juli.