Folkehelseinstituttet holder fast på rådet om at helsepersonell bør vaksineres.

Årets influensa lar vente på seg. Så langt denne høsten er det registrert 40 tilfeller her i landet av ulike influensavarianter.

Men debatten om influensavaksine blusset opp mandag med en kronikk som to tidligere og en nåværende forsker ved Folkehelseinstituttet fikk publisert på nettsidene til Tidsskrift for Den norske legeforening.

Bedre neste gang

Tidligere forskningssjef ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Haneberg, argumenterer med at immunforsvaret bygges opp under en runde med influensa. Med andre ord at den som blir syk, står bedre rustet neste gang.

– Infeksjon ser ut til å være en fordel. Infeksjon kan beskytte mot senere influensa, og det kan også beskytte mot nye stammer av influensa. Så vi mener at de som vaksinerer seg uten å trenge vaksinen, kan komme dårligere ut senere, sier han.

Død i verste fall

En av medforfatterne er Svenn-Erik Mamelund, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet og tidligere forsker ved Folkehelseinstituttet.

– Hvis du vaksinerer deg hvert år, slik Folkehelseinstituttet anbefaler helsepersonell å gjøre, vil du ikke utvikle en bredere immunitet. Og det kan være viktig for å unngå alvorlig sykdom, sykehusinnleggelse og i verste fall død ved en ny pandemi, sier han, ifølge Bergens Tidende.

Råd står fast

Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg slår tilbake. Rådet om at helsepersonell bør vaksinere seg, står ved lag, slår hun fast.

– Vi mener at det er fornuftig å anbefale vaksinering for denne gruppen. Det er helsepersonell som er i kontakt med de dårligste pasientene, og det er viktig at man gjør det man kan for å hindre smitteoverføring. Under en influensaepidemi er det også viktig at ikke for mange av de ansatte i helsevesenet er sengeliggende på grunn av influensa. Vår anbefaling her er i tråd med rådene fra Verdens helseorganisasjon, og i tråd med praksis i mange andre land, skriver Stoltenberg på Tidsskriftets nettsider.

Ukjent omfang

Om årets influensasesong vet ekspertene foreløpig lite om hva vi har i vente.

– Det er så spredte tilfeller og så ulike virusvarianter at det til nå ikke har tegnet seg noe mønster. Det er liten aktivitet. Dermed er det for tidlig å si noe om når influensaen kommer, hvor omfattende den blir og hva slags type det blir, sier forsker ved virusavdelingen hos Folkehelseinstituttet, Olav Hungnes til NTB.

Influensaen overvåkes fra uke 40. Så langt i høst er det snakk om en håndfull tilfeller i uka.

– De fleste av disse har nok smitten med seg fra utlandet, sier Hungnes.