– Vi er ikke sikker på hvor lenge dette ordet kommer til å bli brukt, men gjennom Ylvis' suksess med sin video om hva reven sier, har det satt sitt preg på året, sier seniorrådgiver Ole Våge i Språkrådet.

Kåringen av årets ti mest minneverdige ord er et samarbeid mellom Språkrådet og nyordsforsker Gisle Andersen ved Norges Handelshøyskole. Våge beskriver lista som en oppsummering av året gjennom nyord. «Revelyd» inntar tiendeplassen, mens «sakte-TV» topper.

Eksportert

– Sakte-TV var et ord vi merket oss tidlig. Det er kreativt og lett å forstå. Ordet har fått fotfeste i språket. De siste årene har vi hatt programmer som Nasjonal vedkveld, Nasjonal strikkekveld, Bergensbanen minutt for minutt, Hurtigruten minutt for minutt og VM i sjakk, sier Våge.

Han trekker også fram at sakte-TV er et ord som er blitt eksportert.

– Mens vi vanligvis får tilfang av importerte ord, er dette et ord som er blitt eksportert og en programform som vekker oppsikt i utlandet. Mange mener sakte-TV er en motreaksjon på hverdagslivets stress, sier Våge.

Som en god nummer to har språkekspertene kåret rekkeviddeangst.

– Det er et ord som brukes om frykten for at elbilen skal gå tom for batteri. Rekkeviddeangst er et artig, norsk ord som beskriver godt hva det dreier seg om, sier Våge.

Naturlig nok er flere av årets nyord hentet fra nettet og sosiale medier. Det gjelder også ordet på tredjeplass på lista – gråblogg.

– For noen år siden hadde vi rosablogg på lista over nyord. Nå har vi valgt gråblogg, som tar for seg livets grå og kjedelige sider, sier Våge.

Fått fotfeste

Språkekspertene jobber med lista over nyord hele året, og har blant annet svært god nytte av Norsk Aviskorpus, som er en database med alle nyord fra en rekke norske aviser.

– Vi får også inn mange tips. Arbeidet med lista starter for alvor i november, sier Våge.

At ord kommer på lista, betyr ikke nødvendigvis at de ikke er brukt før, men at de har fått fotfeste i løpet av året, presiserer Våge.

På fjerdeplass kommer det første rent engelske ordet – bitcoin, som er betegnelsen på en valuta som brukes på nettet.

– Ordet er blitt mye brukt i 2013, og vi kommer nok til å se mer av slike nettpenger framover. Siden bitcoin er en valuta, oversettes det ikke, sier Våge.

På plassen etter bitcoin kommer et ord som er blitt stadig mer brukt gjennom året – blå-blå, som brukes i sammenstillingen blå-blå-regjering.

Stadig flere aviser tar betalt for å lese nyheter på nett, og betalingsmur er da også inne på lista over nyord. Det er også avfølge, som brukes om å slutte å følge andres profiler på nettet. Netthat er også på ti-på-topp-lista.

– Det brukes om sjikane og mobbing på nett, og er et ord som stadig flere bruker, sier Ole Våge.

Klima har kommet inn på lista med ordet karbonboble, som peker på at en økonomisk vekst som er basert på fossile energikilder, før eller senere vil sprekke.

Her er lista:

1  sakte-tv

2  rekkeviddeangst

3  gråblogg

4  bitcoin

5  blå-blå

6  betalingsmur

7  avfølge

8  karbonboble

9  netthat

10  revelyd