Kan det gå mot tidenes skjermjul? Mange frykter at julestemningen kan innebære at alle i familien trykker på hver sin mobil eller nettbrett, men familien Sem på Grefsen i Oslo har tatt grep for at jula ikke bare skal handle om sveip og tastetrykk.

De har innført en ny regel for juleselskapene i år.

- Jeg skal stå med en kurv i døren. Der skal gjestene legge fra seg mobilen før de går inn i stuen, sier Ann-Kristin Sem.

- Genialt

Tobarnsmoren var lei av at alle glodde på hver sin skjer hver gang familien var samlet. Hun forteller at ingen ble fornærmet da de forsøkte «mobilkurven» på et selskap i høst. Nå vil kurven dukke opp på julaften også.

Historien om familien Sem fikk mange til å kommentere saken, både på Facebook-siden til adressa.no og i debatten under artikkelen.

Anne-Kristin Karlsen og Anne Lise Wikan Aftret mente begge at dette var en glimrende idé.

«Genialt! Kanskje man er i stand til å stoppe opp og huske hvordan man kan være sosial i julen og ellers i året og ha det koselig uten alle disse skjermene» skrev Karlsenm mens Afret kommenterte følgende:

«Jeg synes det er helt topp. Skjønner ikke att man skal være på nett hele tiden. Mye koseligere uten den mobilen :-9».

- Ser ikke poenget

Over 380 personer har trykket «likes» på artikkelen, og flesteparten av debattantene mener «mobilkurven» var en positiv løsning på problemet.

Enkelte mente nok at det var for drøyt å forby mobiltelefonen, blant annet Maria Helene Reina

«Ser jeg ikke poenget med.. mange bruker jo mobilen som kamera, mange får telefoner fra andre deler av familien på julaften mm.., trist om en er nødt å gjøre slikt.., har ikke denne familien noe til felles så de tror de blir utkonkurrert av spill og annet...?

En av de navnløse debattantene mente at det var et «dustete» konsept, mens Lars Einar Gridsvåg konkluderte med at han ville ha snudd i døra dersom mobilen ble tatt fra ham.

Odd Arve Halsen skrev følgende: «Aldri i verden kommet til å lagt telefonen min nedi ei kurv... Glem det!».

- Hva med folkeskikk?

Det var også noen av leserne som foreslo hva man kunne gjøre i stedet for å sitte med hver sin duppedings. Hanne Munkvold slo et slag for brettspill:

«Finn frem Scrabble og quiz i stedet. Her i huset er tuneren kaputt, så min voksne datter og jeg hadde en veldig trivelig lørdagskveld med spill og skravling. Kan også videreføres til jula. ;)»

Andre mente at løsningen ikke lå i «mobilkurven», men hos familiemedlemmene selv.

Arne Bratland foreslår: «Hva med å innføre litt oppdragelse i form av generell folkeskikk og høflighet?»

Hva mener du om «mobilkurven? Si din mening i debattfeltet.