Siste nytt klokka 17.14: Politiet har vurdert situasjonen i samråd med fagfolk frablant annet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det er fortsatt usikkerhet om faren foreksplosjoner er over. Området vil være sperret fram til det er nærmereundersøkt i morgen formiddag.

- Århundrets fyrverkeri

Byggeleder Rainer Smedseng i Statens vegvesen forteller klokka 15.31 at det har vært en eksplosjon i lastebilen som står i brann i steinbruddet.

- Det var en eksplosjon for tre minutter siden. Det var et stort lysglimt. Det var noen rystelser i bakken, forteller han til Adressa.no.

Fylkesvei 254 på Drevja i Nordland, om lag 5-6 km fra E6, er stengt som følge av brannen i lastebilen.

- Århundrets fyrverkeri. Jeg frykter for vinduene, sier et vitne som er på vei hjem i bil til Adressa.no.

Lastebilen skulle levere sprengstoff til arbeider på prosjektet Arm Ømmervatn.

Brennende nedfall fra eksplosjonen satte fyr i et hus inne på anleggsområdet. Det skriver NRK.

15 tonn sprengstoff

Ingen skal være skadd i eksplosjonen, ifølge byggelederen.

- Vi hadde evakuert området, og holdt oss på den avstanden som nødetatene mente var nødvendig. Vi har rimelig god kontroll, forteller Smedseng.

Alle nødetater rykket ut etter at politiet på Helgeland fikk melding om at en lastebil med om lag 15 tonn sprengstoff står i brann.

Byggelederen forteller at eksplosjonen trolig var restene av sprengstoffet. Han tror ikke det vil være flere detonasjoner.

Klokka 14.33 informerte Statens vegvesen på sine nettsider at brannvesenet ikke ville bli sendt innenfor sikkerhetssonen.

- Jeg har fått melding fra de som er på stedet at det ikke vil bli gjort noe forsøk på å slukke brannen, Sprengstoffet skal få brenne ut. Nødetatene er på plass og det skal ikke befinne seg folk innenfor sikkerhetssonen rundt lastebilen, sier prosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen på deres nettsider.

Evakuerte anleggsarbeidere

Lastebilen står i brann ved fylkesvei 254 i Drevja på Helgeland.

– Vi har snakket med sjåføren i lastebilen. Ingen skal være skadd, opplyser operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

De mellom 30 og 40 personene som jobber på et anleggsområde i nærheten er evakuert, og skal være i sikkerhet.

- Ingen får lov til å være i nærheten av lastebilen akkurat nå. Det er en del anleggstrafikk i forbindelse med et steinbrudd her, men vi har stengt av hele veien, sier Pettersen til adressa.no.

Har stengt veien

Brannen startet i motorrommet på lastebilen, som er eid av en sprengstoffleverandør. Da sjåføren ikke klarte å slukke brannen, trakk han seg unna. Han varslet andre i nærheten om situasjonen, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Sikkerhetssonen har blitt utvidet til 1000 meter. Brannvesenet og helsepersonell er i beredskap utenfor denne sonen.

Politiet vet foreløpig ikke årsaken til brannen og hvor stor skade en eventuell eksplosjon vil medføre. De søker nå ekstern hjelp videre.

- Vår prioritering nå er å varsle de som bor i nærheten av området om situasjonen. Vi har kontaktet spesialister for å finne ut hva vi skal gjøre videre, legger Pettersen til.

Statens vegvesen går nå ut og advarer folk mot å ferdes i området. Veien mellom avkjørselen nord for Mosjøen og inn til Drevja er stengt.

Politiet fikk melding om brannen klokken 13.15.

Statens vegvesen er i ferd med å bygge en bedre forbindelse for trafikk mellom Sandnessjøen og Mo i Rana. Forbindelsen vil følge samme trasé som dagens fylkesvei 254.

Lastebilen eksploderte i et steinbrudd som er en del av prosjektet til Statens vegvesen. Mellom fylkesvei 78 ved Drevja og E6 ved Ømmervatn skal vegvesenet bygge en bedre forbindelse for trafikk mellom Sandnessjøen og Mo i Rana.