I tiår har norske pass vært burgunderrøde med riksløven på omslaget. Nå kan identitetsdokumentet få en helt ny, løveløs drakt de neste årene. En designkonkurranse skal avgjøre utseendet.

- Vi har ikke lagt føringer på hvordan det skal se ut, sier politiinspektør John Kristian Thoresen i Politidirektoratet til adressa.no.

Fristen for å designe det nye norske passet, utløper i begynnelsen av mars. Da håper politiet at det har kommet inn flere forslag til norske borgeres fremtidige identifikasjonspapirer.

Strenge sikkerhetskrav

Det er Kripos og politidirektoratet som holder designkonkurransen, med hjelp fra Norsk designråd. De nye passene skal utstedes fra begynnelsen av 2016.

– Utfordringen Politidirektoratet gir designbransjen er unik i norsk sammenheng, forteller Knut Bang, rådgiver i Norsk Designråd på Kripos' nettsider.

Konkurransen skal imidlertid ikke bare avklare spørsmål om mønster og fargevalg. Utgangspunktet for at det skal produseres nye pass, er internasjonale retningslinjer og krav til oppjustering av sikkerheten i dokumentene.

- Vi vil ha et pass med et penere visuelt inntrykk, men det skal også ha bedre elektronisk sikkerhet, sier politiinspektør Thoresen.

Disse formelle betingelsene må designere ta høyde for, dersom forslagene skal bli med i vurderingen.

– En grundig designprosess kan være med på å sikre et godt resultat for dette prosjektet som kommer til å sette en helt ny standard for ID-området, sier Bang i Norsk Designråd.

Kan bli løveløst

Utseendet på passet har ikke vært endret på flere tiår. Å bryte en lang tradisjon er ikke nødvendigvis bare lett i Norge.

Da fotballforbundet fjernet flagget fra landslagsdraktene i fotball i 2008, ble det ramaskrik. Til slutt førte publikumsengasjementet til at erstatningen, en norrøn drage, ble fjernet. Spillerne kunne atter en gang spille kamper med flagget på brystet.

I 2013 ble riksvåpenet fjernet fra politibilene. Etter ett år som løveløse bestemte Justisdepartementet nylig at 220 politibiler skal få påmalt den kronede løven igjen.

Politiinspektør Thoresen er likevel ikke fremmed for at nye, gode forslag kan pryde de nye passene fra 2016. Det betyr at nasjonalsymboler ikke er fredet.

Forsvinner riksvåpenet fra passet?

- Vi kan ikke si noe om hvordan det blir enda, men vi vil gjerne ha et universelt design med norsk særpreg. Det kan jo hende at farger og riksvåpen blir annerledes enn i dag, sier Thoresen.

Avgjørelse i høst

Det nye passet vil inneholde de samme opplysningene, men bruke en chip for å lagre fingeravtrykk og biometriske data.

Sammen med det nye passet kommer også nasjonale id-kort. Nordmenn har ikke tidligere hatt slike, som er vanlige i en lang rekke europeiske land. Id-kortene vil inneholde de samme opplysningene som passet og kunne brukes til reise innenfor Schengen-området.

Parallelt med designkonkurransen og utformingen av fremtidens pass, jobber politiet med å se på rutinene for utstedelse av dokumentene.

- Dokumentene blir vanskeligere og vanskeligere å forfalske. Nå angripes utsteder i stedet ved at en falsk person dukker opp med korrekte opplysninger som tilhører en annen person. Derfor ser vi på nå på nye rutiner som skal forebygge dette, sier politiinspektør Thoresen.

Etter at fristen for designkonkurransen utløper 3. mars begynner utvelgingsprosessen.

- Det er oppnevnt en komitee som skal vurdere forslagene. Valget blir tatt utpå høsten en gang, sier politiinspektøren.