Hva skjer når seks gutter og to jenter skal bo på samme rom? Det var blant spørsmålene forskerne Ulla-Britt Lilleaas og Dag Ellingsen ønsket svar på da hæravdelingen i Nord-Norge innførte fellesrom for sine grønnkledde.

- Vi hadde masse fordommer. Vi tenkte at dette sikkert ikke er så greit for jentene, sier Lilleaas til Forskning.no.

Noen av hadde jentene tenkt i samme baner. En av dem hadde gått til innkjøp av store truser på Cubus for å dekke seg mest mulig til.

Ikke kjønn, bare grønn

Men seksualitet ble slett ikke fremtredende i fellesrommene, fant forskerne. Heller tvert imot. Betydningen av kjønn og kjønnsstereotyper ble mindre. At alle bar uniform, hjalp dessuten.

- I forsvaret er det ikke kjønn, bare grønn, forklarte en av de intervjuede soldatene. Jentene så det som en fordel at baksnakkingen forsvant. Guttene satte pris på at det var lettere å snakke om viktige ting og ikke bare drive med griseprat.

Bitching og baksnakking

Forskerne har også studert andre forsvarsinstitusjoner. På rekruttutdanningen i Sjøforsvaret bor man på jente- og gutterom.

Her ble særlig jentekulturen på de rene jenterommene oppfattet som problematisk, med bitching, baksnakking og drama.

- Det blir lett guttene mot jentene. Så lager man stereotypier om hverandre. Det er disse mekanismene fellesrommene er med på å bryte ned, sier Ellingsen.

Fordommer om rosa jenter

Fordommene florerte i Sjøforsvaret - om «Rosa jenter»som  hadde forvillet seg inn i forsvaret, og «vestkantjenter» eller «bærumsjenter» som  per definisjon ikke var skikket til militærtjeneste.

Og så var det de guttegærne jentene som tok bilde av seg selv i badedrakt og hjelm og la ut på Facebook.- Guttene gjør jo også sånt, påpeker Lilleaas.- Men når guttene er useriøse, så er det bare sånn de er. Når jenter oppfattes som useriøse, blir andre jenter og gutter sure på dem.

Mindre machokultur med fellesrom

Mange studier har vist at mannskultur i forsvaret går ut på å seksualisere kvinner. Men der kjønnene delte rom -  i hæravdelingen i nord - observerte forskerne bare ett tilfelle. En mannlig rekrutt forsøkte å ødelegge en jentes rykte fordi hun avviste hans forsøk på å sjekke henne opp. Men da opplevde mannen motstand hos de andre guttene.

I Sjøforsvaret og Kystvakten fant forskerne langt flere eksempler på seksuell trakassering og negativ maskulinitet. Her ble blant annet et sett rutiner husket ved hjelp av henvisninger til kvinnelige kjønnsorganer.

Gode ledere viktig

Selv om eksperimentet med fellesrom var vellykket,  mener  forskerne en bør være forsiktige med å innføre fellesrom på andre avdelinger i forsvaret.- Ledelsen i hæravdelingen nordpå var antagelig avgjørende for eksperimentets suksess. Lederen var oppmerksom på jentene som var der, han fulgte med på hva som skjedde. Døren hans var alltid åpen, han ville heller høre om litt for mye enn litt for lite. Det var ikke mange ting han ikke visste, sier Ulla-Britt Lilleaas til Forskning.no.