Forslaget ble forkastet med 64 mot 51 stemmer.

I forkant av avstemningen var det en lengre, opphetet diskusjon rundt ekteskapsforståelsen i et evangelisk luthersk perspektiv. Mange av talerne påpekte at de ikke kan slutte seg til et alternativ der ekteskap mellom likekjønnede anerkjennes, ettersom de mener dette er en institusjon mellom en mann og en kvinne. Andre igjen framholdt at homofile ikke må komme nygifte og lykkelige ut av tinghuset, for så å bli fortalt i kirkedøra at det de har gjort er galt.

Forkastet forbønnsliturgi

Med knapt flertall forkastet Kirkemøtet litt senere et forslag om å innføre en egen forbønnsliturgi for ektepar av samme kjønn. 62 delegater stemte mot forslaget, mens 54 delegater støttet det. Dette illustrerer splittelsen i Den norske kirke i en konservativ og en liberal retning.

– Dette er en tydeliggjøring av at det kun er respekt for det ene konservative synet i kirken og at flertallet dessverre ikke ønsker å være den rause folkekirken de burde være, og som vi er mange som ønsker at den skal være, sier leder i Landsforeningen for lesbiske og homofil (LLH) Bård Nylund til NTB.

Flere avstemninger i vente

Da de 116 delegatene skulle stemme skriftlig over de tre alternativene, startet de med det som regnes som det mest radikale først, det vil si å innføre en egen vielsesliturgi for likekjønnede par.

Det ble deretter stemt  over alternativene som går inn for en egen forbønnsliturgi for likekjønnede par, slik at de kan få kirkens velsignelse etter å ha giftet seg borgerlig. Det skal nå voteres over et forslag om å opprettholde dagens praksis. Den innebærer at likekjønnede par kan få en forbønn i kirken etter at ekteskap er inngått, men denne forbønnen har ingen liturgi og skal ikke kunne forveksles med en vielse.

Det er opp til den enkelte prest å gi homofile par slik forbønn.

Høy temperatur

Da flertallet av Kirkerådet stemte ned homobryllup i kirken i februar, mente biskop Helga Haugland Byfuglien at det var «helt urealistisk» at kirken kom til å komme fram til enighet, skriver Vårt Land. Temaet vakte også, som forventet, store følelser under samlingen i Kristiansand. I helgen måtte det to timer lange møtet om temaet utvides til nesten fem timer, da nesten 80 av Kirkerådets delegater ønsket å uttale seg om saken.

Kirkerådsleder Svein Arne Lindø, som har møtt motstand for sin holdning mot homovielse , benyttet anledningen allerede i åpningstalen til å be om at ekteskaps- eller forbønnsliturgi for homofile par ikke blir vedtatt.