Pågripelsene har skjedd i Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal og Elverum, opplyser Hedmark politidistrikt. De pågrepne sitter tirsdag ettermiddag i avhør, opplyser førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

– Det er gjort ransakinger hvor man blant annet har sett etter eventuelt ulovlig felte rovdyr. Det er også beslaglagt en god del våpen fordi det er mistanke om at folk har vært på jakt uten å ha rett til å ha våpen, sier Istad.

Ingen av de tolv motsatte seg pågripelse, opplyser politiadvokat Per Eirik Vigmostad-Olsen overfor NTB.

Politiet tar tidligst tirsdag kveld stilling til eventuell begjæring om varetektsfengsling. Siktelsene for grov miljøkriminalitet og organisert kriminalitet har en samlet strafferamme på rundt elleve år.

Stor etterforskning

Advokat Helge Hartz er forsvarer for to av de siktede. Han har ikke rukket å snakke skikkelig med sine klienter, men sier de to mennene synes det var et sjokk å bli pågrepet.

– Det var en belastning for dem å bli pågrepet hjemme, men de motsatte seg heller ikke pågripelsen, sier Hartz til NTB.

Han er ikke kjent med hvordan de stiller seg til siktelsen.

Politiet har også konsentrert seg om innhenting av elektroniske spor under det som beskrives som en langvarig etterforskning av et miljø som organisert og målrettet har drevet ulovlig ulvejakt.

– I tillegg er det en del fokus på elektroniske bevis. Derfor har vi hentet inn datamaskiner, iPad-er og ikke minst telefoner, som gir mye informasjon i dagens situasjon, sier Istad.

Opptil 70 personer har vært involvert i etterforskningen.

Naturvernforbundet fornøyd

Mellom 40 og 56 ulver er registrert i Norge i vinter, ifølge en statusrapport fra Høgskolen i Hedmark. I 2012 ble det anslått at én av to ulver i Norge og Sverige blir felt i ulovlig jakt, ifølge NRK.

Fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet er glad for politiaksjonen.

– Vi håper dette vil bidra til å bryte opp dette som kan se ut som organiserte jegerligaer og oppfordrer folk til å melde fra om alle forhold som kan bidra til flere avsløringer, sier han. Det er skremmende, men dessverre ikke overraskende, at krypskyting av ulv kan se ut til å være en godt organisert og relativt omfattende virksomhet, sier han.