Om regjeringen åpner for at kommuner kan innføre tiggerforbud, vil det neppe føre til store forandringer. De største byene har funnet egne løsninger for å få kontroll med tiggingen, skriver aftenposten.no.

Ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen virker ganske ensom i sitt håp om at det nå kan bli mulig å forby tigging. Men Høyremannen skulle helst sett et nasjonalt forbud.

- Får vi innføre forbud er jeg ganske sikker på at det blir respektert, sier ordføreren. Han begrunner forbudet med at særlig eldre borgere føler det truende når det er mange tiggere i sentrum.

Kommunen har gått inn for tigging i flere omganger. I 2007 sa Politidirektoratet nei da kommunestyret vedtok nye politivedtekter. To år senere var det daværende justisminister Knut Storberget som minnet ordføreren om at løsgjengerloven er opphevet og at det ikke var mulig å innføre tilbud.

Foreløpig siste forsøk på å innføre forbud var i 2012, da sa Justisdepartementet og statsråd Grete Faremo nei. Hun anbefalte Drammen å gjøre som Bergen, hvor tiggere må registrere seg hos politiet.

Ordføreren sier at registreringen gir litt bedre kontroll, men at det ikke bidrar til å redusere omfanget.

Kan ikke forby fattigdom

Trondheim er den eneste storbyen med Arbeiderpartiordfører.

- Vi har også diskutert dette i flere omganger, sier partiets gruppeleder Geir Waage.

- Men vi kan ikke «forby oss vekk fra de fattige». Derimot vil vi regulere de som oppleves som påtrengende eller aggressive, det er særlig dem som selger et eller annet. Og vi vil ikke ha tigging på for eksempel holdeplasser.

Tilfredshet i Bergen

- Det er bra om kommunene selv får bestemme, men her i Bergen har vi kommet til at vi ikke ønsker et forbud, sier Haakon Thuestad.

Han er rådgiver for Høyres byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

- Vi har en meldepliktsordning og den fungerer veldig bra. Vi hører fra politiet at de har gode erfaringer. De får oversikt og mer kontroll, det virker kriminalitetsforebyggende.

- Det gjør også at tiggerne har fått beskjed om at pågående tigging ikke er lov. Etter at vi fikk ordningen har debatten om tigging blitt kraftig dempet i Bergen, sier han.

Frelsesarmeen hjelper

I Stavanger samarbeider kommunen med Frelsesarmeen for å hjelpe tiggerne. I Bergen registreres de hos politiet, og får beskjed om at «aggressiv tigging» ikke er ønsket. Lokalpolitikerne mener det virker bra nok til at de ikke vil innføre forbud.

Senest torsdag diskuterte formannskapet i Stavanger tigging. Ingen ting tyder på at kommunen vil benytte seg av muligheten om regjeringen åpner for forbud.

- Vi har et godt samarbeid med Frelsesarmeen, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe.

De gir tiggerne tak over hodet når vinteren er på det kaldeste, kan tilby dusj og deler ut noe mat. Men det er en balansegang, tilbudet må ikke bli så godt at det blir for attraktivt å tigge i Stavanger.

Uklart i Oslo

I hovedstaden er byrådet delt, og det er usikkert om politikerne vil benytte seg av muligheten om det åpnes for tiggerforbud. Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland ivret for et nasjonalt forbud. Han vil få støtte fra Frp, men vil også trenge hjelp fra Arbeiderpartiet om Venstre og KrF står på sin motstand.

- I utgangspunktet mener vi det er tilstrekkelig med den reguleringen av tigging som er i dag, og at fattigdom ikke skal kriminaliseres, men heller møtes med mottiltak, sa Liebe Rieber-Mohn til Aftenposten i mars.