– Hva skjedde med lørdagsgodteri til barne-TV, spør Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening.

Tendensen er at vi spiser søtsaker daglig, og ikke bare til kveldskos. Vi forsyner oss titt og ofte dagen gjennom.

– Og så drikker vi brus og saft ved siden av. Tennene bader i syre hele veien. Det kan forårsake syreskader som rett og slett sliter ned tennene dine, sier presidenten i tannlegeforeningen.

Påske

Steinum er ikke ute etter å ta fra noen påskekosen, men mener man bør ha i bakhodet hvilke belastninger man utsetter kroppen for når man skeier ut. Og selv om påsken er ekstrem, er det hverdagen som er hovedbekymringen:

– Det er denne endringen i inntaksmønsteret, det at du hele tiden tyller i deg noe surt eller søtt. Vi oppfordrer folk til å ta ansvar for seg selv og barna slik at de ikke får et spise- og drikkemønster som inkluderer snop og brus hver dag, sier Steinum.

I tillegg til de sukkerholdige varene som øker risikoen både for karies og syreskader, er vi også glade i frukt, fruktjuice og smakssatt vann, med og uten kullsyre:

– Vi ønsker ikke at folk skal slutte å spise frukt, men vær litt bevisst på syreskader.

Mens statistikken viser at vi får stadig færre hull i tennene takket være bevisstgjøring rundt barns tannpuss og bedre bruk av fluor, øker syreskadene.

Forsiktig med tannpuss

Steinum sier at en feil mange gjør er at de pusser tennene rett etter frokost for å nøytralisere syren etter å ha drukket juice.

– Det mange ikke vet, er at et lite glass juice er nok til å myke opp emaljen slik at tannbørsten faktisk kan pusse vekk overflaten. Sakte, men sikkert kan det bli skader av det. Så skyll munnen godt med vann før tannpussen, og vent helst en halvt time med å pusse.

– Hva med tyggegummi som reklamerer med å være syrenøytraliserende?

– Det er mye diskusjon rundt det begrepet, men du får i hvert fall ikke tannskader av de produktene, sier Steinum.

Bytt ut

Supertilbudene på usunn kos før påske gjør det ikke enkelt å si nei. Når du får brus og sjokolade til under halv pris er det lett å kjøpe mye mer enn du hadde tenkt.

– Det er helt unødvendig med de store mengdene, vi ender opp med å småbeite og gomle konstant, sier matforsker Helen Engelstad Kvalem, klinisk ernæringsfysiolog ved Bjørknes høyskole.

– Selv om det er billig, er det enda billigere å ikke kjøpe, sier Kvalem, men forsikrer at hun tross alt unner folk å kose seg.

– Det er klart vi skal kose oss i påsken, men hva med å begrense kosen til en til to ganger om dagen, med litt gammeldags, tradisjonell familiesamling med godteskål?

Flott, rent kranvann

Og til skituren: – Hvis man skal ha med seg energigodteri på påsketur så er det lurt å huske at en nøttemiks med tørket frukt, og til og med marsipan, er bedre enn sjokolade.

Tannlegeforeningen ønsker seg for øvrig supertilbud på sunne alternativer neste påske. – Det hadde vært noe. Vi har jo forresten noe av det beste i verden helt gratis, under nesa på oss: Flott, rent kranvann – også i påsken. Resten av verden er misunnelige på oss. Vi behøver ikke trekke påsken ned i brus- og smågodtmyra, sier Kvalem.