Mange bruke våren til å rydde opp i hager og fellesområder. De som brenner opp kvist og gress, eller store jorder og åkre ødelegger våren for mange astmatikere, skriver Aftenposten.no.

Røyken fra brenning av gress, busker og trær kan føre til alvorlige helseproblemer for mange med astma og allergi, ifølge Astma og Alellergiforbundet.

Pusteproblemer

De får årlig henvendelser fra mennesker som er plaget av bråtebrann og brenning av hageavfall. Mange får økt pustebesvær og i verste fall akutte astmaanfall. Uheldigvis faller sesongen for brenning av hagefall gjerne sammen med mye veistøv og spredning av pollen og blir en unødig ekstrabelastning for mange. Foreningen opplyser at 25 % av barn i Norge får astma i skolealdre, 8-10 % av den voksne befolkningen. I tillegg anslås det at så mange som 370 000 mennesker i Norge har kols.

Kommunen bestemmer

Det er tillagt den enkelte kommune å utarbeide forskrifter for bråtebrenning, og mange kommuner har innført forbud mot brenning av hageavfall.

- Skaff deg i stedet en kompostbinge og produser din egen førsteklasses matjord. Flere gjennvinningstasjoner tar dessuten gratis imot hage- og parkaavfall, oppfordrer seniorrådgiver Grethe Amdal i NAAF.

Kommunikasjonssjef Bo Gleditsch NAAF sier mennesker med luftveissykdommer av forskjellige karakterreagerer på røyken.

Pollen påvirker

- Men også friske kan reagere med hoste og ubehag. Spesielt i pollensesongen kan pollenallergikere reagere fordi luftveiene er ekstra irriterte fra før.Røyken pustes inn og utløser anfall - den virker som en såkalt «irritant» for luftveiene, forklarer Gleditsch. Når røyken p stes inn vil luftveiene snevres inn, slimhinnen hovner opp, det blir trangt og vedkommende får problemer med å puste. Noen får også ekstra slim som gjør det enda vanskeligere å puste

Ifølge Miljøverndirektoratet er all brenning av avfall er i utgangspunktet forbudt i Norge.

Forbudt å tenne bål i skogen

Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skogmark. Skogbrannhelikopteret er også i beredskap.

Statens skogbrannhelikopter er i beredskap fra 15. april til 15. august.

Bruken koordineres av Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS). Helikopteret settes inn ved branner der spredningsfare av ulike årsaker er omfattende. Det er Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap som administrerer ordningen med skogbrannhelikopteret.

- Uforsiktig omgang med ild, som blant annet bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til skogbrann. Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, men også gnister fra jernbane og kantslått langs vei fører til skogbranner. Den eneste naturlige kilde til skogbrann er lynnedslag, står det på DSB.no