Fem politidistrikter har kommet med kommentarer til høringen – Asker og Bærum, Oslo, Nordre Buskerud, Søndre Buskerud og Vestoppland. I tillegg har Romerike politidistrikt svart, men uten å ha merknader av betydning.

Sammen med Politidirektoratet advarer politidistriktene sterkt mot å gi kommunene makt til å regulere tigging lokalt gjennom politivedtektene.

I stedet bør det nasjonale forbudet mot tigging gjeninnføres, mener politiet, som ser på tiggingen som et alvorlig sosialt problem. Det nasjonale forbudet ble opphevet i 2005.

Sosialt problem

Ifølge Oslo politidistrikt er det «ingen tvil» om at det er behov for å innføre nye reguleringer. Tiggingen «viser seg stadig mer problematisk for byen, politiet, det alminnelige publikum og tiggerne selv», skriver visepolitimester Roger Andresen i høringssvaret, som først ble omtalt av Aftenposten.

«Det store antallet bostedsløse lever under vanskelige forhold, og skaper stedvis uholdbare miljømessige belastninger i deler av byen», advarer han.

Politidirektoratet understreker at tigging først og fremst er et sosialt problem som derfor ikke lar seg løse gjennom kriminalpolitiske tiltak alene.

Men erfaringene fra Oslo viser at tigging har ført med seg «ikke ubetydelige ordensproblemer, utrygghet blant befolkningen og utbredt vinningskriminalitet», og et forbud vil kunne hjelpe, fastslår direktoratet.

Savner begrunnelse

I høringssvaret fra Oslo politidistrikt argumenteres det sterkt for et nasjonal tiggeforbud.

Det å regulere «ulikt fra kommune til kommune via politivedtektene savner en fornuftig begrunnelse, utover at regjeringen ikke ønsker å ta beslutninger selv», skriver visepolitimester Roger Andresen.

Han påpeker at tiggerne er mobile: «Dersom tigging er tillat noen steder og forbudt andre, vil tiggere flytte på seg, snarere enn opphøre med virksomheten.»

Ifølge Andresen vil et lokalt forbud samtidig være vanskelig å håndheve. Blant annet vil det i praksis være vanskelig å inndrive forelegg som blir skrevet ut til personer som ikke er bosatt i Norge, mener han.

Ønsker vedtak før sommeren

I alt 21 høringsinstanser – hvor politiet regnes som én instans – er kommet med merknader til regjeringens forslag. Høringsfristen gikk ut 12. april.

Justis- og beredskapsdepartementet ønsker ikke å kommentere de konkrete innspillene som er kommet inn i høringsrunden.

Regjeringens mål er å få det nye regelverket på plass før sommeren.

– Vi er i ferd med å gå gjennom alle høringssvarene som er kommet inn. Regjeringen tar sikte på å legge fram et lovforslag for Stortinget så raskt som mulig, slik at Stortinget kan behandle saken i vårsesjonen, sier statssekretær Hans Røsjorde (Frp).

På Stortinget er Venstre og KrF mot tiggeforbud. Men regjeringspartiene Høyre og Frp kan likevel få flertall sammen med Senterpartiet.