Kina advarer på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai.

Det var en talsmann for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, som kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing onsdag.

– Vår politikk er meget klar, meget resolutt og konsistent, sa Qin.

- Slår tilbake mot norske myndigheter

– Om norske myndigheter ikke vil motta Dalai Lama, slår det først og fremst tilbake på dem selv, sier Dalai Lamas representant til NTB.

Dalai Lamas offisielle representant for Nord-Europa, Thubten Samdup, kommenterer på telefon fra Dalai Lamas hovedkvarter i India den norske debatten og situasjonen etter at stortingspresident Olemic Thommessen har gitt beskjed om at Dalai Lama ikke blir mottatt offisielt av Stortinget.

- Haster med svar

SVs Audun Lysbakken påpekte i Stortinget at det begynner å haste med å gi et svar. Dalai Lama kommer til Norge 7. mai.

Brende sa i Stortinget onsdag at målet for Norge er å normalisere det bilaterale forholdet til Kina.

– Vi må være forberedt på at dersom norske myndigheter tar imot Dalai Lama, vil det være vanskeligere å normalisere forholdet, sa Brende da han fikk spørsmål om den tibetanske lederens besøk.

– Avgjørende dialog

Han påpekte at Norges forhold til Kina er «nærmest ikke-eksisterende», og viste til at det ikke har vært politisk kontakt mellom de to landene siden 2010.

– I mange viktige spørsmål er det avgjørende å ha en direkte dialog med Kina, sa han, og viste til temaer som klimaendringer, internasjonal fattigdomspolitikk og menneskerettigheter.

Brende talte selv tibetanernes sak da han var i opposisjon og stilte den gang spørsmål ved regjeringens politikk.

Avviste råd

Onsdag gjorde også tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete det klart at hun vil møte Dalai Lama i Norge i mai.

Under spørretimen onsdag beskrev hun Høyres opptreden som «pinlig» og hun spurte om regjeringen har gitt råd til Stortinget – eller deler av Stortinget – om ikke å møte Dalai Lama. Det avviste Brende med en kommentar om at regjeringen har nok med de vanskelige avveiningene som han mener ligger i denne saken.

Presidenten

Stortingets president Olemic Thommessen (H), som styrte onsdagens debatt, har gjort det klart at han ikke vil møte den tibetanske lederen og begrunnet dette med at det er viktig å gjenopprette dialogen med Kina.

Men tibetaneren vil likevel besøke Løvebakken på invitasjon fra Stortingets Tibet-komité, som er ledet av Venstres Ketil Kjenseth. Hans forgjenger var nettopp Thommessen.

Regjeringens støttepartier KrF og Venstre mener det er viktig at regjeringen møter Dalai Lama og har bedt om en rask avklaring.

Fredspris

Dalai Lama skal besøke Norge fra 7. til 9. mai etter invitasjon fra Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomité og buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling. Anledningen er 25-årsjubileet for tildelingen av Nobels fredspris.

Seks av ti nordmenn mener statsministeren eller utenriksministeren bør møte Dalai Lama, ifølge en meningsmåling InFact har utført for VG. Bare én av fem støtter Thommessens avgjørelse om å si nei til å møte Dalai Lama.

Utenriksminister Børge Brende fikk onsdag spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende besøk. Foto: NTB scanpix