Når dette skjer, skal det varsles til Helsetilsynet. De tar deretter kontakt med virksomheten som har varslet, og gjør en vurdering av om saken bør gåes etter. Enten gjør de det selv, eller så utfører fylkesmennene tilsynet, eller - og det er vanligst, saken blir ikke ettergått.

Det fins ingen pålitelig nasjonal oversikt over selvmord i psykisk helsevern, ifølge Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging. Helsetilsynet blir varslet på e-post om selvmord innen psykisk helsevern, og også Kunnskapssenteret fører statistikk på dette. Statistikken er imidlertid svært mangelfull, og preget av underrapportering.

Når Adresseavisen skriver at minst 423 mennesker har tatt sitt liv innen psykisk helsevern fra 2010 og ut 2013, har vi basert disse tallene på rapporteringen til Meldesentralen fram til 2011. Etter dette har vi innhentet tall fra den nye varslingsordningen Statens helsetilsyn har opprettet. Fra og med 2012 virker det som denne ordningen er blitt mer innarbeidet, og rapporteringen har økt.

Til sammen har da minst 423 mennesker som har vært under behandling tatt sitt liv siden 2010. Dette er ulike varslingsordninger, så tallene er ikke helt sammenlignbare fra år til år. Men dette er det beste datagrunnlaget som fins på hvor mange som tar livet sitt når de er innenfor psykisk helsevern.