Det er fra Den Norske Turistforening og Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO) som tirsdag ettermiddag melder at de vurderer å ta ut søksmål mot Staten, etter at energi- og miljøkomiteen på Stortinget tidligere på dagen bestemte at den ikke vil stoppe regjeringens snøskuterforsøk.

Forsøket med å la kommunene selv bestemme hvordan kjøring med snøskutere og terrengkjøretøy skal foregå i naturen, ble i fjor høst utvidet fra 40 til 108 kommuner. Tidligere har den juridiske utredningsseksjonen ved Stortinget og jusprofessor Jan Fridtjof Bernt ved Universitetet i Bergen uttalt at forsøksordningen ikke er innenfor lovens rammer.

Ber statsråden snu

Fredag i forrige uke landet Sivilombudsmann Arne Fliflet på samme konklusjon. Å tillate fri ferdsel innenfor 108 kommuner er for omfattende til å kalles et forsøk, og derfor ulovlig i henhold til forsøksloven, mener Fliflet.

Uten at det altså fikk flertallet bestående av regjeringspartiene samt Senterpartiet til å stoppe forsøket. Noe som igjen får friluftsnorge til å rasle med sablene. Berit Kjøll, leder i Den Norske Turistforening (DNT), sier hun er overrasket over at stortingsflertallet ikke ville rette seg etter Sivilombudsmannens klare uttalelse.

Men før man går til rettslige skritt, vil Kjøll avvente Klima- og miljøminister Tine Sundtofts (H) svar til Sivilombudsmannen.

– Jeg er svært skuffet over at Stortinget ikke avslutter forsøket, men nå forventer jeg at regjeringens svar vil være at de avslutter og gjennomfører en vanlig lovendringsprosess der alle parter blir hørt, er Kjølls klare oppfordring til Sundtoft.

Nasjonale rammer

Hun understreker at både DNT og FRIFO er positive til at det kan foregår motorisert ferdsel i naturen og at myndigheten kan utøves lokalt.

– Men det må være noen klare nasjonale rammer og vi må ha en normal prosess der alle blir hørt, sier Kjøll og viser til at flere undersøkelser viser at et stort flertall av det norske folk er motstandere av mer motorisert ferdsel. i naturen Senest i forrige uke viste en kartlegging fra Miljødirektoratet at to av tre nordmenn er imot regjeringen i denne saken.

Det er ikke bare Sivilombudsmannen Tine Sundtoft må sende brev til. Tirsdag ettermiddag bestemte også kontroll- og konstitusjonskomiteen seg for å be om en redegjørelse etter at Sivilombudsmannen sa at forsøksordningen med snøscooter i utmark er ulovlig.

– Regjeringen har tidligere avvist at forsøket er i strid med loven. Når nå Sivilombudsmannen hevder det motsatte, er det naturlig at vi går inn i saken, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap).

Han forventer to ting fra Sundtoft.

– Hun bør gi et raskt svar og hun bør stanse forsøket, sier Kolberg som ikke vil kommentere et mulig søksmål fra DNT og FRIFO.

Det vil heller ikke Klima- og miljødepartementet.

– Vi avventer Stortingets endelige behandling av saken, opplyser kommunikasjonssjef Jon Berg.