Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier at forslag om nye personvalgregler for Stortinget skal legges fram neste år. Med seg på veien har han fått en rapport fra Institutt for samfunnsforskning og Uni Research Rokkansenteret, som tar for seg konsekvensene av personvalg ved stortingsvalg.

Tror på økt valgdeltakelse

rapporten skriver forskerne at 12 prosent av norske velgere avga personstemmer i fjor, selv om disse stemmene betyr svært lite. Det er også publisert en liste over 26 representanter som hadde blitt valgt inn på Stortinget i fjor med andre regler for personvalg.

Eskil Pedersen (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Fabian Stang (H) er tre politikere som fikk stor støtte fra velgerne, til tross for at de hadde en listeplassering som ikke ga mandatplass uten personvalg.

- Jeg fikk den «hederlige sisteplassen» på lista fordi jeg mener jeg ville gjøre en bedre jobb der jeg er nå. Jeg tror norske velgere blir holdt litt for narr når de får mulighet til å gi personstemmer uten at stemmene teller, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til NTB.

Han er likevel smigret over tilliten fra folket.

Velgere i Norge kan gi personstemmer i kommune- og fylkestingvalg, men de har ikke samme innflytelse over stortingsrepresentantene. «Dagens valgordning gir velgerne mulighet til å endre rekkefølgen av kandidater på listen samt å stryke kandidater, men slike endringer har i praksis ingen effekt på Stortingets sammensetning», heter det på Kommunaldepartementets hjemmesider.

Høyre-ordføreren mener innføring av personvalg ved stortingsvalg vil kunne føre til økt valgdeltakelse.

- I Norge har vi vært for redde for å gi folket for mye makt, men det er lumpent overfor velgerne. De bør få bestemme hvilke personer, og ikke bare hvilke partier, de vil ha representert. Da tror jeg også flere vil benytte seg av stemmeretten, sier Stang.

Åpne for endringer

Arbeiderpartiets Prableen Kaur står også på lista over politikere som fikk mange personstemmer.

Kaur, som er en av AUF-erne som overlevde terroren på Utøya, har tidligere fått merke fordelene av personstemming. Over 3.800 personstemmer hjalp Kaur til å bli Oslos yngste bystyrerepresentant da hun ble valgt inn blant partiets 20 representanter i 2011. Den daværende 18-åringen lå på 23. plass på valglista.

Arbeiderpartiets Jette Christensen sier at partiet har støttet forslag om at regjeringen utreder endringer av valgordningen for stortingsvalg.

- En velfungerende valgordning må ivareta enkelte kryssende hensyn. Folkevalgte organer skal være representative. Partiene har med sine valglister mulighet til å foreslå kandidater som utfyller hverandre med hensyn til kjønn, geografi og bakgrunn. Det er viktig at dette også ivaretas i en ny valgordning, sier Christensen.

Forsker Dag Arne Christensen sier at de ble overrasket over hvor mange som tilsynelatende trodde at personstemmer hadde en effekt, men sier at en innføring av personvalg ikke nødvendigvis vil snu partisammensetningen opp ned.

- Partiene står veldig sterkt i den norske tradisjonen, og velgerne er ofte enige med partiet om hvem som bør representeres. Med mindre det er indre uenigheter i partiet, er det derfor ikke sikkert at personvalg vil ha stor innflytelse, sier han.