Det er svært sjelden PST går ut med slike konkrete advarsler om en mulig terroraksjon. Det tyder på at de tar trusselen svært alvorlig, sier Cato Hemmingby, forsker ved Politihøyskolen.

– Dette viser også at Syria-konflikten nå påvirker oss på hjemmebane. Det er ikke overraskende. Land som England og Frankrike har fått føle dette i lengre tid, sier Hemmingby til NTB.

- Ikke overraskende

Hemmingby sier det ikke er overraskende at trusselen kommer fra nettopp Syria-konflikten.

– Det er mange som har vært nedover. I blant annet England har man sett angrep planlagt fra folk som er kommet hjem fra Syria-konflikten, eller angrep som er planlagt fra Syria.

Han sier typiske mål for terrorisme er symbolske mål, som myndighetesinstiutsjoner, flyplasser, togstasjoner og andre steder hvor store folkemengder er samlet.

– Angrep mot sivile mål i det offentlige rom har stort skadepotensial og er vanskelig å håndtere, sier han.

Kan gi PST tid

Hemmingby tror at en av årsakene til at PST har gått ut med en uspesifikk advarsel er at det skal virke avskrekkende for den eller de som planlegger en aksjon.

– Det vil også gjøre folk mer årvåkne, og PST kan få mer tid til å finne mer ut av trusselen, mener han.

Hemmingby understreker at svært mange land lever med slike konkrete trusler kontinuerlig – slik som for eksempel England og Frankrike.

– Som regel kanselleres eller stanses slike trusler. Det er viktig å få dette litt ned på jorda selv om det er alvorlig, understreker han.