Lia er terrorekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Han mener at trusselen mot Norge virker ekte.

- Trusselen virker reell. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sannsynligvis fått informasjon om at grupper som har evne til å angripe Norge, nå også har fått motivasjonen.

Han sier Norge er i en særstilling når det gjelder borgerkrigen i Syria.

- Knapt noe land har så mange syriakrigere per innbygger som Norge, sier Lia.

PST knyttet terrortrusselen mot nettopp Syria.

- PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge, sa PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland torsdag formiddag.

- Radikale islamister

Terrorforsker Lia mener dette kan være årsaken til trusselen som nå har oppstått mot Norge.

- Mange av syriafarerne tilhører den radikale islamistbevegelsen. For dem er vesten en aggressiv, imperialistisk stormakt som undertrykker muslimer. De mener Vesten kun forstår rå makt. Derfor kan Norge være et terrormål.

Terrorforskeren sier at Norge neppe er høyt på lista over mål for grupperinger som Jabhat al-Nusra eller Al-Qaida.

- I den grad de retter truslene sine internasjonalt, så er det mot USA

- Norge et mulig mål

Men grupperinger innad i disse større organisasjonene, kan rette sitt hat direkte mot Norge.

- De har undergrupper med norske syriakrigere som har sin egen vilje. Noen innenfor disse gruppene kan ha nevnt Norge som et mål.

Lia tror det er dette PST kan ha snappet opp.

- Det kan være de har hørt at noen i disse gruppene har nevnt at Norge nå fortjener en aksjon. Slik kan Norge ha blitt et mål for disse fraksjonene, sier Lia.

Han mener at dette har ført til at PST måtte handle.

- De følte de måtte foreta seg noe.

Lia mener likevel at trusselen foreløpig må fremstå som ganske vag.

- Dersom de hadde en helt konkret og spesifikk trussel, ville vi ikke hørt om den på dette tidspunktet. Da ville de ha kunnet handle overfor dem det gjelder. Trusselen virker nå reell, men lite spesifikk.

Tror på tilknytning til Norge

Også terrorekspert Kjetil Stormark mener at trusselen som ble offentliggjort torsdag, må ha tilknyting til Norge.

- Rent logisk skulle man tro at ledelsen i terrororganisasjonene i Syria har andre mål som er viktigere for dem enn Norge. Det er sannsynlig at tanker om en mulig terroraksjon ikke springer ut fra toppledelsen, men fra enkeltindivider knyttet til gruppene og som har en tilknytning til Norge, sa Stormark til TV2.

Stormark som er særlig kjent for sin bok om terrorangrepet mot Norge 22. juli, mener trusselen kan være enkeltpersoners verk.

- I Syria er det to store terrororganisasjoner. Jabhat al-Nusra og ISIS, som de fleste norske syriakrigere er tilknyttet.

Han tror ikke toppledelsen i disse ser til Norge.

– Rent logisk skulle man tro at ledelsen i terrororganisasjonene i Syria har andre mål som er viktigere for dem enn Norge. Det er sannsynlig at tanker om en mulig terroraksjon ikke springer ut fra toppledelsen, men fra enkeltindivider knyttet til gruppene og som har en tilknytning til Norge, sier Stormark.

Får bekreftet frykten

Lars Gule er en av Norges fremste eksperter på politisk ekstremisme. Han mener det som skjer nå er i samsvar med tidligere trusselvurderinger.

- Syria-farere blir mer ekstreme, og representerer en fare når de kommer hjem med mer ytterliggående standpunkter, sier Gule til Aftenposten.

- Dette er en bekreftelse på det vi har fryktet.

Trolig ISIL

Gule sier at det kan være flere grupper som er i søkelyset, men tror ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er den meste sannsynlige.

- Dette er en den mest ytterliggående gruppen som kjemper på bakken i Syria. ISIL eller IS (Den islamske staten) som de nå kaller seg, har en global islamistisk agenda. De vil flytte konflikten ut av Syria, og er en aktiv bakspiller for å rekruttere blant annet nordmenn til den globale aktiviteten, sier Gule.

- Hvis detter er ISIL, så ønsker de også å ramme muslimer som ikke tror som dem. De kan for eksempel være moderate sunni-muslimer eller shia-muslimer, sier Gule.