- Det som skjer nå samsvarer godt med trusselvurderingen som er sendt ut tidligere. Syria-farere blir mer ekstreme, og representerer en fare når de kommer hjem med mer ytterliggående standpunkter, sier Lars Gule til Aftenposten.no.

- Dette er en bekreftelse på det vi har fryktet.

Trolig ISIL

Gule sier at det kan være flere grupper som er i søkelyset, men tror ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er den meste sannsynlige.

- Dette er en den mest ytterliggående gruppen som kjemper på bakken i Syria. ISIL eller IS (Den islamske staten) som de nå kaller seg, har en global islamistisk agenda. De vil flytte konflikten ut av Syria, og er en aktiv bakspiller for å rekruttere blant annet nordmenn til den globale aktiviteten, sier Gule.

Han skriver nå en bok om norske islamistiske ekstremister.

- Fått bekreftelse

- Nordmenn er overrrepresentert på bakken i Syria. Når PST har gjort arbeid som styrker trusselen, betyr det at de har innhentet informasjon via sine kanaler. Trolig har det skjedd gjennom avhør av personer eller de har oppsøkt sine kontakter. Det sitter jo to personer i varetekt etter at de kom tilbake fra Syria. Andre er siktet. Dette kan være ulike informanter. PST understreker viktigheten av å beskytte disse kildene, sier Gule.

Han mener det kan være et signal om at informasjonen PST selv har hentet inn, er sentral.

Mulige mål

Gule tror det er lite sannsynlig at fotballturneringen Norway cup er et terrormål, fordi det ligner for mye på tragedien på Utøya.

- Skjønt man vet jo aldri. De må selvsagt skjerpe vaktholdet. Jeg tror heller det kan være snakk om anslag mot flyplasser, T-bane, konserter, offentlige mål eller generelt store forsamlinger. Det kan være snakk om å ramme offentlige instanser eller vanlige nordmenn. Vi har jo sett dette tidligere i andre land, sier Gule.

Eid-feiring

Han holder det også åpent om tidsbegrensningen PST nevner kan være den muslimske Eid-feiringen, som mandag markerer avslutningen på Ramadan.

- Hvis detter er ISIL, så ønsker de også å ramme muslimer som ikke tror som dem. De kan for eksempel være moderate sunni-muslimer eller shia-muslimer, sier Lars Gule.

Presis kunnskap

Forfatter og journalist Lars Akerhaug nevner ISIL som en av flere mulige grupper som kan forberede et terroranslag mot Norge. Akerhaug har blant annet skrevet boken "Norsk Jihad", om muslimske ekstremister i Norge.

- Det virker som om PST har presis informasjon om hvilken gruppe som står bak, men de vet ikke hvilke personer det er snakk om. ISIL er en mulighet. Jabhat al-Nusra en annen. Det tidligere Al-Qaida har flyttet sin virksomhet fra grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan til Syria. Mulig de benytter muligheten til å få oppmerksomhet igjen nå, sier Akerhaug.

- Neppe nordmenn

Akerhaug tror neppe det er nordmenn som blir sendt fra Syria til Norge for å utføre terrorhandlinger.

- Det vanlige mønsteret er jo at man sender andre. Nordmenn som kjemper på bakken i Syria er allerede i søkelyset, og kan raskt bli gjenkjent. Men det at nordmenn reiser til Syria for å slåss, setter Norge på kartet. Dette miljøet blir klar over at landet eksisterer. Det er jo slik at disse gruppene benytter seg av den informasjonen de har, sier Lars Akerhaug.

Han tror en terrorgruppe vil finne seg et mål hvor de rammer så mange som mulig.

- Anslag mot offentlig transport og trafikknutepunkter er det mest aktuelle, sier Akerhaug.

Lars Gule tror ISIL er den mest sannsynlige terrortrussel mot Norge nå. Foto: NTB/SCANPIX, NTB scanpix