Etter det BT erfarer, var det Felles kontraterrorsenter (FKTS) som avdekket terrortrusselen mot Norge.

Senteret ble satt i drift i februar i år, og betjenes av ansatte fra Forsvarets etterretningstjeneste (E-tjenesten) og PST, som jobber sammen med analysearbeid.

Onsdag kveld ble landets politidistrikter, den politiske ledelsen og Forsvaret varslet om terrortrusselen.

BT har torsdag formiddag ikke lyktes å få noen kommentar fra PST om arbeidet som førte til terroralarmen torsdag. Også forsvarssjefens pressetalsmann er ordknapp.

- På generelt grunnlag samarbeider Etterretningstjenesten tett og godt med PST, særlig gjennom Felles kontraterrorsenter. De har hatt et godt samarbeid lenge, også i denne saken, sier pressetalsmann Eystein Kvarving for Forsvarssjefen.

BAKGRUNN: - Vi har informasjon om at en terroraksjon er planlagt i Norge

Fryktet fremmedkrigere

Opprettelsen av Felles kontraterrorsenter (FKTS) ble besluttet igangsatt av Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

PST-sjef Benedicte Bjørnland skrev følgende på PST sine nettsider 5. juni i år:

«I første halvår av 2014 har Felles kontraterrorsenter gjennomført analyser av trusselen fra norske fremmedkrigere i Syria.»

Ifølge Forsvarets nettsider konsentrerte senteret seg i første halvår seg nettopp om å analysere trusselen som Syria-farerne kan representere.

Mens PST har ansvaret for etterretning innenfor Norges grenser, arbeider Etterretningstjenesten med det som skjer utenfor Norge.

- Trussel mot Norge

Kontraterrorsenteret skal ikke ha en egen operativ styrke, og har heller ikke ansvar for enkeltsaker eller operasjoner. Målet med senteret er å sørge for et bedre samarbeid mellom de to tjenestene.

2. juni var FKTS ferdige med en rapport om norske fremmedkrigere i Syria.

- Konflikten i Syria skiller seg ut ved at andelen vestlige fremmedkrigere er svært høy. Det finnes bekreftet informasjon om at omtrent 50 personer fra Norge har reist siden konflikten blusset opp. Rundt halvparten av disse har returnert, står det i rapporten.

Målt i andel av befolkningen er dette høyt sammenlignet med andre vestlige land, slår de fast.

Returnerte krigere trussel

- FKTS vurderer at de mange norske fremmedkrigerne skjerper terrortrusselen mot Norge og norske interesser ved at de kan få økt intensjon og kapasitet til å utøve terror gjennom sitt opphold i Syria, skriver de.

I rapporten står det at FKTS vurderer at de returnerte fremmedkrigerne fører til en skjerpet trussel mot Norge og norske interesser.

Det er Justis- og beredskapsdepartamentet som koordinerer norske myndigheters arbeid i forbindelse med terrortrusselen torsdag. Forsvaret bistår kun etter anmodning fra politiet. Inntil videre er helikopterberedskapen økt for å bistå politiet styrket, men utover det har ikke Forsvaret høynet beredskapen.