- Vi vet ikke hvor et mulig angrep kan skje. Vi forstår at enkelte kan bli urolige. Informasjonen vi har, inneholder ikke trusler mot konkrete personer eller institusjoner.

Det sa PST-sjef Benedicte Bjørnlad klokken ti i går formiddag da hun og justisminister Anders Anundsen advarte om et mulig terroranslag mot Norge i løpet av de neste dagene.

Ifølge PST kommer trusselen fra personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria.

Følg utviklingen i tiltakene som gjøres i forbindelse med terrortrusselen direkte i vårt livestudio.

PST: Terrorgruppa har reist fra Syria med Norge som mål

Norge som en del av Vesten

- Det finnes ikke noe klart og entydig svar på hvorfor Norge blir utpekt akkurat nå, sier Vegard Valther Hansen, seniorrådgiver i NUPI til Aftenposten.no.

- Men enkelte islamister mener at islam og Vesten er i krig. Er islam og Vesten i krig, er Norge dermed en del av fienden, sier han.

Han mener også at Norges involvering i konflikter i Midtøsten kan være med på å gjøre oss til et mål.

- Av Norges militære operasjoner i utlandet vil jeg tro at kampflybidraget vårt i Libya og Norges langvarige, og betydelige bidrag i Afghanistan er med på å gjøre oss til et mål, sier Hansen.

Også Midtøsten-kjenneren Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse mener man skal lete lenge etter en spesifikk sammenheng som gjør at Norge blir utpekt som terrormål nå. Men han viser til det vedvarende trusselbildet på grunn av personer med en ideologi hvor Norge er en fiende fordi landet er tilknyttet Vesten.

- Disse er både kapable og har en intensjon i og med at de ser Vesten som sin fiende, sier han.

Krigen i Afghanistan

Norge har siden 2002 vært involvert i krigen i Afghanistan hvor de har kjempet mot den fundamentalistiske gruppen Al-Qaida som sto bak terrorangrepene 9/11. Ifølge Helge Lurås ville Al-Qaida den gang tjene på Vestens motreaksjon mot angrepet.

- Al-Qaida visste at det ville komme reaksjoner, men reaksjonene tjente dem, sier han.

Vestens involvering i Afghanistan økte blant annet rekrutteringen til den ekstremistiske gruppen, forteller Lurås. Et angrep mot Norge i dag kan være for å få oppmerksomhet mot Vesten som Al-Qaidas hovedfiende igjen.

Syria-farerne

I april advarte islamisteksperten Samir Amghar om at Norge kan bli rammet av terror når Syria-farerne returnerer til Norge.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp mener det er rimelig å anta at det kan være en sammenheng mellom nordmenn i Syria og at Norge nå blir utpekt som terrormål.

- Det trengs bare én til to personer for å skape en trussel som denne, sier han.

Også ifølge Valther Hansen kan det være mulig at Syria-farerne er involvert.

- Jo flere nordmenn som oppholder seg i Syria, jo større er faren for at noen av dem blir radikalisert, sier han.

Foto: Grafikk: Aftenposten