Tross terrortrusselen, har utenriksministeren så langt ingen planer om å avlyse programmet sitt under Olsokdagene på Stiklestad i Nord-Trøndelag fredag og lørdag. Utenriksministeren er årets Olsokprofil og holdt fredag ettermiddag et foredrag om «Verdier verdt å kjempe for».

– I 1030 ble det kjempet med spyd og sverd. Skal vi vinne slaget om fremtiden, må det være våre verdier som er våre viktigste våpen, sa Brende i foredraget sitt.

Norges rolle

Da Brende møtte pressen fredag, kommenterte han trusselen mot Norge. Han viste blant annet til at problemer kommer nærmere i en globalisert verden og Norges plass i verden.

– Landet vårt er i en alvorlig situasjon med en terrortrussel som PST mener er troverdig. Det er viktigere for noen gang at vi viser at vi står opp for våre verdier, sa Brende ifølge Adresseavisen.

– Utenrikspolitikk påvirker og virker i samspill med innenrikspolitikken i økende grad. Samspillet mellom det nasjonale og det internasjonale har vært med på å forme landet vårt og å legge grunnlaget for den frihet og velferd som vi nordmenn i dag opplever. Stiklestad er et naturlig sted for refleksjon over Norges rolle i verden, sier utenriksministeren, og la til at han i sin posisjon er «opptatt av hvordan vi kan bruke våre erfaringer og gi noe tilbake til verdenssamfunnet».

Holder kontakten

Selv om han er på reisefot i Trøndelag har han løpende kontakt med resten av regjeringsapparatet.

– Jeg klarer fint å stille opp fra Trøndelag. Jeg synes det er viktig at programmet på Stiklestad får gå sin gang når så mange frivillige har kommet hit, sier Brende, som er årets Olsokprofil, til NRK.

Olsok er feiringen av Olav Den Helliges dødsdag 29. juli og feires blant annet med den årlige festivalen Olsokdagene på Stiklestad hvor «Spelet om Heilag Olav» er den største produksjonen på programmet.