I det siste oppdaterte rådet fra politiet som ble lagt ut på politiets nettsider fredag kveld, heter det at delvis kontroll på indre Schengen-grenser gjør at nordiske borgere som skal ut og reise, må ha med pass eller førerkort, mens EU-borgere som skal ut og reise må ha med pass eller godkjent identitetskort.

Ifølge det svenske politiet gjelder kravet om pass fra og med natt til lørdag til og med mandag 28. juli.

Det betyr også at norske borgere må ha med seg pass, førerkort eller bankkort ved reise til naboland som Sverige og Finland fordi de må ha det med seg ved innreise tilbake til Norge.

– Du kan bli stoppet, men ikke alle vil bli det. Det tror jeg helt ærlig vi ikke har kapasitet til, sier pressevakt Vemund Aabø i Politidirektoratet til VG.

Oppdaterer råd

Politiet vil på bakgrunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortløpende vurdere råd til befolkningen. Rådene vil bli oppdatert så snart politiet får informasjon som tilsier det.

– Informasjon som politiet har, inneholder ikke trusler mot konkrete objekter, arrangementer eller personer. På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler, understreker politiet.

Rykter

Lokalt politi i hele landet er nå i dialog med en rekke arrangører av begivenheter og objekteiere blant annet med tanke på vakthold.

Politiet ber videre folk ikke stole på rykter og informasjon om trusselen som ikke kommer fra politiet eller andre myndigheter.

– Tidligere erfaringer viser at enkelte personer dessverre kan utnytte situasjoner som dette til å spre informasjon som ikke stemmer. Folk bør blant annet være skeptiske til rykter på sosiale medier, og heller forholde seg til verifisert informasjon fra politi og andre myndigheter, understreker politiet.

Kritiserer beredskapen

Etter at PST opplyste at det trolig planlegges en terroraksjon mot Norge, er det mer synlig politi enn noen gang over hele landet. Men politiberedskapen er bare blitt marginalt bedre enn den var 22. juli 2011, mener Politiets Fellesforbund.

– Noen politifolk vil si at den er like dårlig, noen vil si at den er dårligere, og noen vil si at den er bedre. Jeg vil si at vi har et langt stykke igjen, sier leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, til Finansavisen.

Som et ledd i den styrkede beredskapen godkjente regjeringen fredag kveld politiets anmodning om å bruke ressurser fra Forsvaret til å håndtere trusselsituasjonen mot Norge. Politiet har dermed bevæpnede soldater til disposisjon, melder NRK.

Mandag

Selv om det er innført krav om pass for folk som reiser inn i Norge fram til og med mandag, avviste PST fredag kveld at de knytter terrortrusselen til religiøse høytider eller én bestemt dag.

TV 2 meldte fredag at flere uavhengige kilder bekrefter at PST i en trusselvurdering spesifikt nevner høytiden id al-fitr, avslutningen på fastemåneden ramadan, som dagen der et terrorangrep mot Norge kan skje. PSTs fagdirektør for strategisk analyse, Jon Fitje Hoffman, avviste imidlertid dette og gjentok at trusselen er uspesifisert, og det er ikke kjent hvor, når eller hvordan et eventuelt angrep vil finne sted.

PST jobber nå med å verifisere opplysningene i trusselen og skaffe seg mer nøyaktig informasjon om innholdet i den.

Ifølge Hoffmann har en gruppe personer reist fra Syria med mål om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten. Norge skal ha blitt nevnt konkret som et mulig mål, og gruppen kan ifølge PST nå befinne seg i Europa.