- Det er egentlig gode nyheter, sa politidirektøren om den uendrede trusselsituasjonen da han holdt pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Han opplyste også at det heller ikke er gjort noen endringer i tiltakene som er iverksatt for å håndtere terrortrusselen.

- PST jobber fortsatt intenst for å innhente mer informasjon for å avklare situasjonen så raskt som mulig, fortalte Humlegård.

- Det er fortsatt mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe, fortsatte politidirektøren.

Torsdag ble det kjent at en konkret og tidsavgrenset terrortrussel foreligger mot Norge – men det er uvisst mot hvem eller hva som er målet.

Kan bruke forsvaret

Humlegård mener politiet har fullmakt og ressursene som trengs for å håndtere trusselbildet slik PST har beskrevet det. Fredag fikk de godkjenning til å bruke Forsvaret dersom det skulle bli nødvendig.

- Vi har fått tilgang på og har benyttet oss av transportressurser i sør og nord. Vi har helikopter på høy beredskap i Bardufoss. I tillegg har vi fått innvilget anmodningen om å benytte oss av Forsvarets spesialstyrke, Garden og Heimevernet, sa Humlegård.

- Forsvaret kan tas i bruk ved to scenarioer – dersom trusselbildet blir mer konkret, eller hvis situasjonen varer lenge og dette sliter på kapasiteten i politiet, fortsatte han.

Han mener politiet har kapasitet til å holde beredskapen på nåværende nivå en stund til.

- Vi avventer ny trusselvurdering fra PST. Vi har også mulighet til å ta i bruk flere av politiets reservestyrker dersom det skulle bli nødvendig.

- Kortere responstid enn tidligere

Ifølge Humlegård er responstiden nå lavere enn noen gang.

- Når vi nå har fått innvilget å bruke forsvarets ressurser er det nødvendige arbeidet gjort for å utløse dem på raskest mulig måte, sa han.

- Noe av det viktigste arbeidet som er gjort den siste tiden er å senke responstiden til beredskapstroppen og lokale politidistrikt. Våre samarbeidspartnere har gjort mye av det samme.

Fredag møtte Politidirektoratet elleve andre direktorater for å utveksle informasjon om tiltakene som er iverksatt for å håndtere situasjonen.

- Det var veldig betryggende for meg å høre om hva som har blitt gjort innenfor andre samfunnssektorer. Veldig mye bra arbeid og veldig mange bra forberedelser er gjort. Forberedelsene er stort sett av forebyggende karakter, men også hvordan man skal håndtere hendelser, fortalte Humlegård.

Varslet andre Schengen-land

Politidirektoratet har varslet EU-kommisjonen og de andre landene i Schengen-samarbeidet om situasjonen i Norge.

- Vi har varslet for at vi skal ha muligheten til å stenge grensa hvis trusselvurderingen er slik at det er nødvendig. Dette er noe norske myndigheter gjennomfører på norsk side av grensa. Vi har ikke bedt andre politimyndigheter om bistand eller iverksettelse av tiltak, sier Ståle Stamnes, som er sjef for den internasjonale seksjonen ved politidirektoratet.

- Vi ber om at publikum er forberedt på at det kan ta noe lengre tid ved ankomst Norge, og at de bidrar til å klargjøre sin identitet, sier han.