16 av de 100 som døde i trafikken i årets sju første måneder var motorsyklister. Det er sju flere enn i samme periode i fjor, og nesten like mange som i hele 2012 og flere enn i 2011.

– Dette er høyere tall enn vi har sett de siste årene. Nå håper vi å slippe flere dødsulykker på motorsykkel, men statistikken er imot oss, sier distriktsleder Ivar Ringen i Trygg Trafikk.

Fartsgrense og utstyr

Ringen mener motorsyklistene kan gjøre mye selv for å unngå ulykker.

– Det første og viktigste rådet vil alltid være å holde fartsgrensen. Høy hastighet går igjen som årsak til mange ulykker på motorsykkel. Et annet opplagt råd er å bruke verneutstyr som hjelm, kjøredress og ryggbeskytter, sier Ringen.

Mange motorsykkelulykker er utforkjøringer.

– Bruk øynene riktig, og se dit du skal, oppfordrer han. Trygg Trafikk mener også at motorsyklistene må bli bedre teknisk. De må lære seg å kontrollere bremser og sykkel og å ta hensyn til underlaget.

Ikke alle ulykkene skyldes motorsyklistene selv. Bilførere feilbedømmer ofte motorsyklisters avstand og fart eller ser ikke engang motorsyklistene i det hele tatt.

– Du som er motorsyklist bør derfor være svært forsiktig i kryss, oppfordrer Trygg Trafikk.

Juli-økning

Økningen til tross, motorsyklister står for en liten del av dødsulykkene på norske veier. 46 av de døde i trafikken i år er var bilførere, og 19 var bilpassasjerer. Fire syklister og ti fotgjengere døde også i trafikken.

Feriemånedene er også ulykkesmåneder. Trygg Trafikks foreløpige tall viser at 21 personer omkom i trafikken i juli. I samme måned i fjor var det foreløpige tallet 18. Da endelige tall forelå senere, ble julitallet for i fjor redusert med én, til 17 døde.

Årets julitall kan dermed også bli justert, men utviklingen viser uansett økning i antall trafikkdøde sammenlignet med juli i fjor.

Bussulykken i Namsskogan i Nord-Trøndelag denne uken krevde fire liv og bidro til økningen i juli. I tillegg mistet ti bilførere, en bilpassasjer og seks motorsyklister livet i årets juli-trafikk. 16 av de omkomne var menn og 5 var kvinner.

Høstulykker

I gjennomsnitt de siste fem årene mistet 18 personer livet i veitrafikken i juli. Ser man årets juni og juli i ett, omkom 39 personer i sommertrafikken i år.

Også høsten pleier å være en periode med mange dødsulykker, påpeker Trygg Trafikk, som håper på lave august-tall.