Trondhjemmeren Arvid Birkeland er dømt til elleve og et halvt års fengsel, samt millionbot, for hvitvasking av penger i Brasil. I fem år har etterforskningen pågått. I denne tiden har Birkeland sittet i husarrest, mens hans økonomiske verdier har gått tapt, og livet har vært satt på vent.

Arrestasjonen av ham og et tredvetall andre i 2007 var en del av en stor operasjon for å slå ned på organisert kriminalitet som involverte både brasilianere og utlendinger. Hvitvasking av penger, ulovlige pengeoverføringer og skatteunndragelser var en del av bildet. Norsk politi var en del av det som ble kalt operasjon Nemesis, blant annet på grunn av involveringen til den såkalte B-gjengen i Oslo.

Det er tragisk at Birkeland gjennom hele prosessen har måttet slåss, forgjeves, for å få et minimum av hjelp fra Norge. Økokrim kan gå god for at penger han har investert i Natal-provinsen, er både lovlig tjent og beskattet i Norge. Men de tar seg ikke bryet med å bidra til å gjøre informasjonen tilgjengelig for det brasilianske rettsvesenet.

Sivilombudsmannen har tidligere påpekt at Økokrim ikke har gjort noe direkte galt. Selv om det er riktig, er det grunn til å klandre politi- og påtalemyndighet for at Birkelands rettssikkerhet ikke er ivaretatt. Iveren etter å finne bevis mot Birkeland var det ingenting i veien med. Viljen til å formidle bevis til brasiliansk påtalemyndighet som taler i Birkelands favør, har vært helt fraværende.

Arvid Birkeland har gode og ressurssterke støttespillere her hjemme. Men selv deres engasjement preller av på utenriksminister Jonas Gahr Støre, justismininister Grete Faremo og andre myndighetspersoner som faktisk har makt til å påvirke prosessen. Det er påfallende hvordan de lukker øynene og holder for ørene i denne saken.

Når nordmenn kommer i trøbbel i utlandet må de selv ta ansvar for sine handlinger. De får ingen særbehandling fordi de er norske. Men vi har sett at norske myndigheter stiller opp så det holder for nordmenn som har gjort seg skyldige i grove forbrytelser i andre land. Men ikke for Birkeland.

Dette er grov ansvarsfraskrivelse. Det virker som om norske myndighetspersoner er mer opptatt av å vise at de formelt har sitt på det tørre enn å gjøre det de kan for å bistå Birkeland. Dette kan de bøte på før ankesaken kommer opp.