Gå til mobilutgaven
forsiden

Verdifokus som bakgrunn for å forstå seg selv og andre?

 •   Randi Wenche Haugen, direktør, Olavsfestdagene

Kronikk, lørdag 21. juli 2012

Verdifokus som bakgrunn for å forstå seg selv og andre?

Olavsfestdagene er en kirke- og kulturfestival med et tilbud i mange sjangre.
I Olavsfestdagene har vi lagt verdier som en bunnplanke for hva vi driver med, skriver kronikkforfatteren.
(Foto: Glen Musk)

I Olavsfestdagene har vi lagt verdier som en bunnplanke for hva vi driver med, skriver kronikkforfatteren. Foto: Glen Musk

Leses nå:

Det sies at en vellykket pilegrimsvandring fjerner minst en fordom og gir deg minst en ny tanke.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

I dagens samfunn er det fokus på store motsetningermellom kulturer, religioner og grupper av folk. Hvordan skal man makte å forenepå tvers av disse skillelinjene? Dette er et avgjørende viktig spørsmål, særligi Norge fremover, siden vi blir mer og mer et multikulturelt samfunn. Våroverbevisning er at nøkkelen til å lykkes er et fornyet fokus på grunnleggendeverdier.

I Olavsfestdagene har vi lagt VERDIER som en bunnplankefor hva vi driver med. Men hva er så verdier? Det er selvsagt eiendom, penger ogting vi er glade i. Men det er også det sett av standarder mange har satt forhva som er godt og dårlig, og som blir bestemmende for hvordan vi lever våreliv. Verdier har vi enten vi er det bevisst eller ikke, og de styrer bådeholdninger og handlinger. Det som har skjedd i Norge det siste året utfordreross på de dypeste og mest grunnleggende verdiene vi har: Demokrati,ytringsfrihet og rettssikkerhet.

Siden slaget på Stiklestad i 1030 har det kristneverdibildet vært ledende i Norge. Med det kom den revolusjonerende tanken om atalle mennesker har like stor verdi for Gud. Slik var det ikke i samfunnet medslaver og herrer. I dag er Norge blitt et multikulturelt og multireligiøstsamfunn, og vi står i et viktig verdimessig vegkryss hvor det er relevant åspørre: Hvem skal vi være og hvilke verdier skal vi stå for videre - somindivid, folk og nasjon? Hvilke verdier vil vi absolutt ikke miste? Hvilkeverdier har vi felles med andre? Har vi noe å lære av andre verdisystem som erkommet til landet vårt?

Verdier er et viktig fundament for både individ ogsamfunn, og forvitrer hvis de ikke holdes levende. Det kan gjøres gjennomrefleksjon, dialog, debatt og formidling av opplevelser som gir påfyll oginspirasjon til ettertanke. I dette verdimessige vegkrysset er det viktig åskape et inkluderende samfunn for alle.

Hva slags grunnlag kan vi så bygge dette på? Vi tror vialle må lete i egne verdier, uansett kultur eller tro. Uten gjensidig kunnskapom hva andre tenker og legger til grunn for sine valg, er vi sjanseløse til åforstå andres handlinger, og reflektere over egne verdier og valg. Dette ertrolig helt nødvendige prosesser for å skape et inkluderende samfunn med dialogmellom religioner og kulturer. En ting er å si hva vi står for – noe annet er åvise det i handling.

I vår tid leter mange etter mening, sammenheng ogforankring i eget liv. Vi reiser lenger og mer enn noen gang. Det er snart 500år siden Norge ble protestantisk og pilegrimsreisene stoppet opp. Likevel ser vien fornyet interesse for å gå pilegrim. Hva ligger bak dette fenomenet? Enpilegrimsferd var en ytre reise, til fots, med hest eller båt. Men det var ogsåen indre reise, en fornyet og konsentrert kontakt med sitt indre jeg. Det kunnevære en botsgang, et oppgjør med seg selv eller en ny start i livet.Beretningene fra dem som vandrer i vår tid, forteller om en fornyet kontakt medseg selv, om nye perspektiver på forgrunn og bakgrunn.

Det er ingen grunn til å tro at dette ervesensforskjellig fra hva pilegrimer til alle tider har gjennomlevd på sinevandringer. Derfor kan det se ut til at også det moderne mennesket har behov forå stoppe opp; ta en timeout. Mange opplever slike indre prosesser som dyptmeningsfulle. Det å være i kontakt med sin indre reise kan være en kilde tilmenneskelig vekst. Det er en måte å ta seg selv på alvor på. Hvem skal jeg være?Hva er viktig i mitt liv? Hvilke verdier skal jeg stå for? Det å ha kontakt medsin indre reise betyr kontinuerlig å bli kjent med seg selv. Det sies at envellykket pilegrimsvandring fjerner minst en fordom og gir deg minst en nytanke!

Mennesket har mange indre rom. Vår erfaring er at treav disse rommene er særlig viktige: det intellektuelle, det spirituelle og detlekne rommet. Det første får næring gjennom kunnskap, refleksjon og samtale, ogofte er vi raske til å fortelle andre om opplevelser som trigger ossintellektuelt. Det spirituelle rommet er derimot ordløst, fylt av stillhet,undring og intuitiv leting. Likevel kan sterke spirituelle opplevelser endrelivet vårt fullstendig. Men mennesket er sammensatt, og den lekne dimensjonen ioss blomstrer når vi kan være kreative, sosiale, dele glede og spektakulæreopplevelser med andre. Kvalitativt påfyll til disse indre rommene er enforutsetning for menneskelig vekst og positiv utvikling av gode relasjoner ogsameksistens.

Alle samfunn hviler på et gitt sett av verdier somdefinerer hva som anerkjennes i den aktuelle gruppe. Menneskelig fellesskap ogidentifisering skjer lettest når vi gjenkjenner våre egne verdier i den andre.Men da må vi først være klar over hvilket innhold vi selv har fylt egne verdiermed. Forakt og mangel på respekt for menneskeverdet finner vi i alle leire ogalle land. Hver og en av oss må selv ta et aktivt valg om hvilke krefter i ossvi vil dyrke. Kanskje er det slik at et samfunns kvalitet kan bedømmes etterhvordan det tar vare på sine svakeste?

Med fokus på verdier håper Olavsfestdagene å bidra tilkritisk egenrefleksjon som gir et fruktbart fundament for utvikling av bådeindivid og samfunn. I denne prosessen tilbyr vi påfyll og inspirasjon med etrikholdig program som gir rom for både det spirituelle, det intellektuelle ogdet lekne. Vårt motto er å skape opplevelser som berører disse tre rommene ibåde barn, unge og voksne. På denne måten håper vi også at festivalen i sitt50-årsjubileum bidrar til å åpne for den indre reise slik at vi i større gradkan forstå oss selv og andre.

 

 

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus