En enstemmig valgkomité innstiller på at Trygve Slagsvold Vedum blir ny partileder. Men når det kommer til spørsmålet om nestledere, klarer ikke komiteen å samle seg opp et felles forslag.

Mindretallet som går inn for Borten Moe som nestleder er Terje Riis-Johansen, Bjørn Arild Gram (Nord-Trøndelag), Ann Sissel Enoksen (Troms) og Eli Blakstad (Oppland).

–Det første jeg har vurdert er om det finnes en vei ut av denne knipa. Jeg mener det gjør det. Men vi er inne i en vanskelig periode for partiet. Landsmøtet blir spesielt, sa Terje Riis-Johansen da han la frem komiteens innstilling.

Viktig med erfaring

Innstillingen fra valgkomiteen er lik den som ble lekket til pressen i går. I dag ble den presentert på en pressekonferanse i Oslo. Som andre nestleder går flertallet i valgkomiteen inn for Janne Sjelmo Nordås.

–Valgkomiteen er delt. Tvinnereim er ønsket, men på to ulike plasser. Avhengig av hvem som blir første nestleder, vil også mindretallet ha henne som andre nestleder, sier Riis-Johansen. Han legger til at mindretallet mener det er viktig å ha rikspolitisk erfaring, og at Borten Moe har riksformatet.

–Vi har sett på muligheten for en samlet innstilling. Men vår erfaring er at dette ikke represtativt. SP ønsker å velge mellom to kandidater.

Mot kampvotering

I går varslet Ola Borten Moe, og flere av hans støttespillere, at de nå legger opp til kampvotering i landsmøtesalen 7. april. Støttespillerne til Borten Moe skal føle seg overbevist om at de har flertall i salen for å sikre nok stemmer bak et slikt opplegg.

Etter at Liv Signe Navarsete i januar gjorde det klart at hun ville gå av, har den interne kampen om plassene i partiet rast. Hele den gamle partiledelsen og sentralstyret stilte sine plasser til disposisjon. Motstanderne og støttespillerne til Ola Borten Moe har mobilisert kraftig på begge sider i striden. Flere fylkeslag og sentrale politikere har uttalt at de ikke ønsker Ola Borten Moe inn i partiledelsen, men andre fylkeslag står bak et forslag om Ola Borten Moe som første nestleder og Janne Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal som andre nestleder.

Valgkomiteen, ledet av Terje Riis-Johansen, fikk i oppdrag å foreslå nye ledere foran landsmøtet.