Mary J. Blige (37) er et av verdens største navn innenfor soul og rhythm and blues. Hun blir kalt dronningen av soul hip hop og har solgt over 40 millioner album etter at hun platedebuterte i 1992. Hun har aldri tidligere opptrådt i Norge, og konserten hennes i Molde er en av tre festivaljobber hun gjør i Europa i år.

Blige vakte oppsikt allerede med sitt første album, som kombinerte rap og soul på en måte som knapt noen andre hadde gjort tidligere. Siden den gangen har musikken hennes fått et mer modent uttrykk og et sterkere preg av soul, men uten at hennes tidligere fans har forlatt henne av den grunn.

Hun har samarbeidet med en reke hip hop-artister og med størrelser som U2, Elton John, Areta Franklin og George Michael og har fått en rekke Grammy-priser. Hun har også samarbeidet med Stargate.

Med Blige på plass, blir det stor spennvidde på utendørskonsertene på romsdalsmuseet. Blant de andre som spiller på samme scene i uke 29 er Patti Smith, Kent, Ane Brun, The Margarets og Beady Belle.

Blant festivalens største jazznavn er Ornette Coleman, Brad Mehldau, Marilyn Mazur, Manu Katché, Nils Petter Molvær, David Murray og Charles Lloyd.

Mary J. Blige (37) er et av verdens største navn innenfor soul og rhythm and blues. Hun blir kalt dronningen av soul hip hop og har solgt over 40 millioner album etter at hun platedebuterte i 1992. Nå kommer hun til Norge og Moldejazzen. Foto: Carlos Osorio/SCANPIX