Andre søndag i februar er dagen da vi skal hylle våre mødre med blomster, kaker og presanger.

Men hvem kan kalle seg for grunnleggeren av dagen? Når kom skikken til Norge og hvorfor feirer vi dagen i en annen måned?

Forhåpentligvis blir du litt klokere etter å ha lest denne artikkelen.

Born in the USA

Som mange andre skikker, ble morsdag importert fra andre siden av Atlanterhavet.

Amerikanske Anna Marie Jarvis ønsket å hedre sin avdøde mor, Anne Maria Reeves Jarvis. Mor Jarvis hadde i likhet med mange andre kvinner jobbet med å bedre de sanitære forholdene under den amerikanske borgerkrigen. Etter krigen jobbet mor Jarvis lenge med fred og forsoning i USA.

Da mor Jarvis døde i 1905, arrangerte Anna Marie Jarvis en minnemarkering for sin mor året etterpå, samtidig som hun jobbet med å få på plass en offisiell minnedag for mødre.

12. mai 1908 ble den første morsdagen feiret. Feiringen fant sted i metodistkirken i Crafton og Philadelphia under det ikke fult så klengende navnet - Memorial Mothers Day Meeting.

Rask spredning

I 1910 ble navnet kortet ned til Mother's day, som igjen er en forkortelse for Mothering Sunday, og ble feiret i flere amerikanske byer.

To år etterpå ble det etablert en internasjonal organisasjon som hadde som formål å innføre dagen til andre land. Det skulle vise seg å bli en suksess.

Skikken spredte seg raskt til Europa, og ble svært populær i Tyskland og Østerrike.

Attpåklatten Norge

Norge var litt nølende, men slengte seg med på feiringen syv år etterpå. Den første morsdagen ble markert for nøyaktig 95 år siden, og fant sted 9. februar 1919 i en metodistkirke i Bergen.

Nesten hundre år etterpå er morsdag fremdeles en kjent og kjær feiring her til lands, mye takket være Dorotea Schjoldager og Karen Platou.

I andre land er det vanlig å feire dagen i mai, men Platou og Schjoldager ville at markeringen her til lands skulle være andre søndag i februar.

Hvorfor? Antageligvis på grunn av at nordmenn har mye annet å feire den måneden.

For å få blest om morsdagen samarbeidet Schjoldager og Platou av mødre sammen med ideelle organisasjoner, media og næringsliv.

Basert på dagens Facebook-statuser og reklameplakater kan vi slå fast at Schjoldagers og Platous arbeid kan karakteriseres som en suksess.

Kilde: Store norske leksikon (SNL.NO)

Hvordan feirer du morsdag? Hva er ditt beste morsdagsminne? Del gjerne i debattfeltet.