- Du verden! Dette er absolutt ikke normalt. Jeg har ikke hørt om hvitveis som blomstrer så tidlig som dette her. Hvitveisen hadde nok trodd de hadde fått vinterhvila si nå da, men så blir de lurt. Lurt opp i stry, sier botaniker Rolv Hjelmstad til Adresseavisen.

- Det er temperaturen som styrer utviklinga og ikke lyset i dette tilfellet. Hvitveisen er jo en av de aller tidligste som kommer om våren - og nå tror de at våren er kommet i Sunndalen, sier Hjelmstad, som tror at hvitveisen vil komme igjen på nytt til våren der den blomstrer i Sunndalen nå.

- Det kommer nok mer herfra om noen måneder.

17 grader

Det er trønderen Marit Myhr Øyen som har tatt hvitveis-bildet i Sunndalen.

- Jeg tok bildet i krattskogen rett nedenfor huset vårt på Furu lørdag 19. desember. Det er fin sti der - helt nære Driva og blomstene sto så og si på stien, forteller Marit Myhr Øyen til Adresseavisen.

Hun tok bildet før varmebølgen slo til lørdag med temperaturer på oppimot 17 grader i Sunndalen.

- Jeg har sett hvitveisen der ei stund. Jeg pleier å gå tur der når jeg har barnebarna på besøk, sier Øyen, som medgir at det er spesielt å ha hvitveis utenfor huset på årets mørkeste dag.

I flere hager i Sunndalen har rosene blomstret til nå. Dette er ikke helt uvanlig på Sunndalsøra, som ofte bare kalles for Sydensøra.

LES OGSÅ: T-skjortevær på Sunndalsøra

LES OGSÅ: Varmerekord i Oppdal

Nær ny norgesrekord

Grenda Tafjord slo riktig nok Sunndalsøra med sine 17,7 grader lørdag - og noterte årest varmeste desembertemperatur. Men norgesrekorden beholder fortsatt Sunndalsøra: 18,3 varmegrader viste gradestokken på den offisielle klimastasjonen 1. desember 1998.

For Sunndalsøra når nye høye temperaturer på 80- og 90-tallet: 28. januar 1989 settes ny lokal varmerekord for januar med 17,4 grader. Den 23. februar 1990 settes ny norgesrekord i februarvarme med 18,9 grader. Og årets høyeste temperatur på Sunndalsøra i 1995, 25,0 grader, registreres både den 16. juli og den 9. oktober. Sistnevnte dato er det aller seneste om høsten at noe sted i landet har opplevd høysommervarme.

Ingen tettsteder i landet kan måle seg med Sunndalsøras varmerekorder. Årsaken er føn-effekten, som i dette området får maksimalt trykk når milde og fuktige luftstrømmer treffer landet lenger sør. For hver 100 meter disse blir tvunget opp av fjellene, går temperaturen ned med cirka en halv grad samtidig som det regner. Men på baksiden av slike fjellområder stiger derimot temperaturen med vel en grad pr. 100 meter som luftstrømmen synker. Når den nærmer seg Sunndalen, er den fra seks til tolv grader varmere enn den var når den startet sør på Vestlandskysten.

PS! Vintersolverv er gjerne det vi i dagligtale kaller dagen «solsnu». Klokken 05.48 tirsdag 22. desember går vi mot lysere tider. Da «snur» jorda i sin bane rundt sola - og vi går mot lysere tider.