Toppsjefer i næringslivet mener det er feil av høyskolen å stå alene.

I et brev gjengitt av Universitetsavisa tar lederne for de ti bedriftene i Romsdal til orde for at Høgskolen i Molde bør fusjonere med NTNU. Det ble aldri noen fusjon mellom de tre høyskolene i Møre og Romsdal. I stedet valgte Høgskolen i Ålesund sammenslåing med storebror NTNU.

Nå står høyskolene i Molde og Volda alene, mens skolene på Vestlandet ser ut til å finne sammen. Høgskolen i Sogn og Fjordane, Høgskolen i Stord/Haugeund og Høgskolen i Bergen er i samtaler, og et nærmere samarbeid med Universitetet i Bergen er aktuelt.

Viktig for næringslivet

I brevet fra bedriftslederne understrekes det at Høgskolen i Molde er en sentral medspiller til det regionale næringslivet. Høyskolen tilbyr viktig kompetanse på flere felter, med logistikkstudiet som en spydspiss. Høyskolen er viktig både for innovasjonsevnen og konkurransekraften til næringslivet, heter det i brevet.

Næringslivslederne er uenig i strategien til Høgskolen i Molde om å stå alene. Det er en uheldig og en lite fremtidsrettet løsning, mener de ti. Mange bedrifter og institusjoner i Romsdal har allerede et samarbeid med NTNU, og en fusjon mellom høyskolen og NTNU er naturlig, mener brevskriverne.

LES OGSÅ: NTNU kan ble sterkere konkurrent enn noen gang (PLUSS)

Look to Sunnmøre

En fusjon vil øke Høgskolen i Moldes betydning for næringslivet i regionen, skriver næringslivsledene. De peker på at interessen for Høgskolen i Ålesund har økt etter at det ble klart at den skulle fusjonere med NTNU. På Sunnmøre satser verdensledende bedrifter betydelig på forskning og utvikling, og studentene får tilgang på relevante og spennende prosjekter, mener de ti å ha registrert.

Styrke for NTNU

Toppsjefene mener at Høgskolen i Molde med sitt høye akademiske nivå også vil styrke fagmiljøet ved NTNU, og skape grunnlag for ytterligere samarbeid mellom akademia i næringslivet.

De ti bedriftene som har stilt seg bak utspillet er Preszioso Linjebygg AS, Brunvoll AS, Glamox AS, NOV Rig Systems, Axess AS, Oshaug Metall AS, Plasto AS, Alpa AS, Axtech AS og Axbit AS.