Signeringen ble gjort mandag ettermiddag i ærverdige Knudtzonlunden - og det var på alle måter et historisk sus over signeringen av avtalen, skjønt det er mange skjær i sjøen før de seks kommunene kan bli til en. Flere av kommunene ser fortsatt i flere retninger - og enten har eller vil signere flere intensjonsavtaler. Nå skal alle kommunene gjennomføre innbyggerundersøkelser, og så fatte vedtak før sankthans.

- Dette er en milepæl i Nordmøres historie, sa Kristiansund-ordfører Kjell Neergaard etter at intensjonsavtalen var signert. Han var tydelig stolt over framdriften i arbeidet.

- Det har vært en god prosess. Nå håper jeg personlig at avtalen blir en realitet, sa Neergaard.

Samferdsel avgjør

I intensjonsavtalen heter det at selve sentraladministrasjonen og kommunesenteret blir lagt til Kristiansund. Andre fagmiljøer som ikke er stedsavhengige blir plassert rundt i de tidligere kommunehusene, som da blir servicehus.

Hvis kommunene skal gå sammen blir det også lagt vekt på styrking av samferdselstilbudet. Blant annet vil den nye kommunen kreve at staten garanterer for finansiering av Halsafjordprosjektet, og at staten gir Atlanterhavstunnelen AS et tilskudd som er stort nok til å dekke nedbetaling av selskapets gjeld og tilbakebetaling av aksjekapital, slik at det kan avvikles innen 2020, ifølge tk.no.

Nordmøringene fikk imidlertid ingen lovnader gjennom Nasjonal transportplan, som ble lagt fram bare noen timer før intensjonsavtalen var signert.

Egen Aura

Også ellers på Nordmøre jobbes det effektivt og målrettet med kommunereformen. Sunndal har funnet tonen med Nesset. Her kan det virke som om navnet på den nye kommunen er den største utfordringen, og som har engasjert mest. Aura kommune er foreslått som nytt navn. Aura er elva i Nesset som ble overført til Aura kraftanlegg på Sunndalsøra, som ga grunnlaget for bygging av aluminiumsverket som har gjort Sunndal til en av landets mest velstående kommuner.

Telemarksforskning har i sin rapport konkludert med at Halsa, Surnadal og Rindal er et godt alternativ før kommunereformen.

- Innbyggerundersøkelsen vår viser at det er det alternativet som flest av Surnadalingene ønsker. Vi er en felles bo og arbeidsmarkedsregion, en hverdagsregion. Rindal har søkt seg til Trøndelag, og for at dem i det hele tatt vil forhandle videre med oss andre to, vil dem ha et vedtak i kommunestyrene hos oss andre. Det vedtaket har vi gjort og vi blir gjerne med til Trøndelag, uttaler ordfører i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim.

Ser mot Trøndelag

- Hvorfor ser du nordover?

- Vi bruker allerede i dag mange tjenester i Sør-Trøndelag, og ser at dette bare øker på. Spesielt innen helse. Samtidig ser jeg at flere tjenester i Møre og Romsdal blir flyttet vekk fra Nordmøre/Romsdal til Sunnmøre, blant annet ungdomspsykiatri, politimester og AMK sentral. For oss gjør geografien det enkelt å komme til Trondheim og Trøndelag. Vel 1,5 times kjøring og null ferjer, mot fem timers kjøring og to ferjer til Ålesund. Vi bruker St. Olavs Hospital, men får ikke høre til pasientgrunnlaget deres. Våre ungdommer tar høyere utdanning helst i Trondheim. Frivillige lag og organisasjoner velger seg mot Trøndelagskretsen, understreker Nyheim.

- Men mye er uavklart og vi jobber intenst med å få svar på flere viktige saker for vår del. jeg skulle ønske vi hadde lengre tid på oss, og håper de rødgrønne vinner fram med å forlenge tidsfristen som regjeringa har satt.