- Den er den første av sitt slag i verden, det er ingen som har gjort noe slik tidligere, sier Audun Lie Dahl, en av grunnleggerne av Smøla Naturopplevelser.

Tidligere denne uka kom en leveranse han har ventet lenge på. Torsdag kunne man skimte noe som kunne ligne tårnet på en ubåt i sjøoverflata i Smøla-skjærgården. Smøla Naturopplevelser har allerede et havørn fotobur som står på land, nå tar de konseptet videre for å vise hvilke andre fugler og dyr som finnes i området. «The Diamond» er navnet på det flytende fotoskjulet som skal lokke enda flere turister og fuglekikkere til Smøla. Det var Tidens Krav som først omtalte saken.

Unikt fotoskjul

Det særegne med fotoskjulet er at det har innlagt strøm slik at det kan senkes under vann.

- Når du tar bilder vil linsa være ca. 5 cm over vannoverflata, forklarer Dahl som gleder seg til å ta fotoskjulet i bruk.

- De som kommer som turister og fotografer vil få en enda bedre opplevelse. De får komme helt innpå sky fuglearter, sier Dahl, og nevner blant andre sjøorre og havelle.

«The Diamond» veier 12 tonn og er bygd hos BKW mekaniske verksted i Valsøyfjord i Halsa kommune. Det kostet rundt en million kroner å bygge selve fotoskjulet. Innovasjon Norge, Smøla kommune og Salmar er blant samarbeidspartnerne som har vært med på å gjøre prosjektet mulig.

Nysgjerrige turister

Fotoskjulet skal ligge i sjøen utenfor havfiskesenteret på Sætran. Dahl vil ikke ta imot bestillinger fra interesserte før alt er helt klart, men han merker allerede et betydelig trøkk, også fra utlandet.

- Responsen så langt har vært veldig bra. Naturfotografer går ofte i steam. De reiser gjerne til populære plasser og til noe som er nytt, og ingen har sett noe som dette før, sier Dahl.

Han håper både naturfotografer, turister, skoleklasser og andre nysgjerrige vil ta turen for å se nærmere på «The Diamond» og lære mer om naturlivet på Smøla.

- Det blir helt fantastisk å ta fotoskjulet i bruk. Potensialet er meget stort på Smøla, med mye ressurser i naturen som ikke er utnyttet. Naturbasert reiseliv er på vei inn, sier Dahl.

Torsdag ble det flytende fotoskjulet slept fra byggestedet på BKW mekaniske versted i Valsøyfjord i Halsa kommune til Smøla. Foto: Audun Lie Dahl