En privatperson varslet om brannen til 110-sentralen i Nordmøre og Romsdal klokka 06.08 mandag morgen. Brannvesenet rykket ut, men da var det full overtenning som møtte mannskapene.

- Halve skolen er totalskadd og nedbrent. Dette er den delen som huser administrasjonen og et klasserom, sier ordfører Roger Osen i Smøla kommune.

Politiet vet foreløpig ikke årsaken til brannen. Siden det fortsatt er veldig varmt på branntomta, kan ikke teknikerne starte sitt arbeid før på onsdag.

- Må finne nye lokaler

Smøla ungdomsskole er formet som en hestesko. Brannmannskapene brukte lang tid på å få kontroll på den kraftige brannen. Et brannskille førte til at det ikke ble spredning videre.

- Det er røykskader og muligens vannskader i den andre delen av bygget. Vi tror ikke noe av bygningsmassen kan brukes til undervisning resten av skoleåret, sier Osen.

Det er rundt 70 elever og 12-14 ansatte som dermed må finne seg nytt lokale.

- Har kun lokal varsling

Ordføreren opplyser at det kun finnes lokal brannvarsling på Smøla ungdomsskole.

- Det er ikke noe automatisk brannvarsling på Smøla ungdomsskole. Jeg tror ikke noen av skolene i kommunen har det, sier Osen.

- Hvorfor har dere ikke automatisk brannvarsling?

- Jeg har ikke noe godt svar. Det er gjort en brannteknisk vurdering tidligere. Vi har det kun på helseinstitusjoner, og ikke skoler, sier han.

- Burde det vært en slik type alarm som går direkte til 110-sentralen?

- Det vil jeg ikke ta stilling til i dag. Det får vi tenke over når vi skal evaluere hele hendelsen, sier han.

- Sterke følelser

Osen mener det er for tidlig å si noe om verdiene som har gått opp i røyk.

- Det er kun materielle tap, men vi er jo glad i ungdomsskolen vår. Alle elevene har sterke følelser knyttet til skolen sin, sier han.

Mandag har det vært flere møter i beredskapsledelsen. De ansatte har også møtt beredskapsledelsen på Smøla rådhus.

- Vi ønsker å komme frem til en løsning som blir grei for resten av skoleåret, sier Osen.

Sendt til Smølahallen

Siden brannen ble varslet før skoledagen hadde startet ble alle elevene sendt med buss til Smølahallen. Der var det aktiviteter med de ansatte.

- Da kunne vi dele informasjon fortløpende og det psykososiale ble også ivaretatt.

Tidlig mandag morgen ble det sagt at brannvesenet hadde problemer med vannforsyningen, men Osen understreker at dette ikke fikk noen konsekvens for utfallet.

- Svikten i vannforsyningen er bagatellmessig. Det hadde ingen praktisk konsekvens, forteller han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Taket på administrasjonsfløyen raste sammen da Smøla ungdomsskole brant mandag morgen. Foto: Wenche Farstad /Nordvestnytt
Skolen var overtent da brannvesenet startet slukking. De hadde problemer med vanntilførsel, men fikk etter hvert brukt sjøvann. Foto: Wenche Farstad /Nordvestnytt