Kommunene på Nordmøre vil bli seende ut slik de er i dag, dersom folkeavstemningene mandag kveld har siste ord i saken.

Kristiansund tok på seg stortrøya og inviterte fem andre kommuner til å slå seg sammen med dem. Ingen av naboene ville være med på festen sammen med den hardt prøvede nordmørsbyen, som tirsdag fikk beskjed om at 60 nye arbeidsplasser ryker når Ello legges ned.

Mageplask

Flere av ordførerne på Nordmøre gikk inn for å gå sammen med en eller flere kommuner på forhånd. De fleste fikk ikke med seg innbyggerne sine, men avviste at de hadde mislyktes som bjellesauer da de møttes tirsdag for å oppsummere folkeavstemningene og innbyggerundersøkelsene.

- Den som har vist dårlig lederskap her er statsråd Sanner. Han har gitt oss sterkt tidspress, ingen gulrøtter, gitt oss et uavklart inntektssystem og i tillegg dytta på oss en regionreform. Det er her det har sviktet, mener ordfører i Averøy, Ingrid Rangøynes (Ap).

Ordfører i Surnadal, Lilly Gunn Nyheim, er enig: - Demokratiet har vunnet, mens Sanner har tapt. De fleste folkeavstemningene i landet mandag resulterer i ingenting. At Sanner nå går ut og sier at nå må vi ordførerne og lokalpolitikerne ta ansvar og gjøre noe annet enn hva folket mener, er ikke riktig. Det vil ikke skje noe sted. Derfor har han tapt. Han har ikke fått gjennom den reformen han ønsket i Kommune-Norge med frivillighet. Mange fikk rett og slett ikke kommunereformen godt nok forankret, sier Nyheim. Hun gikk inn for å slå sammen Surnadal med Rindal og Halsa - og i motsetning til hva de fleste ordførerne på Nordmøre opplevde mandag kveld, så fulgte innbyggerne i Surnadal sin ordfører. Men valgdeltakelsen var på drøye 32 prosent er derimot urovekkende.

- Skuffende dårlig, medgir Nyheim, - Men jeg føler vi fikk et klart råd fra de somk stemte. Men vi er slett ikke ferdig med verken kommunereformen, der vi må jobbe tett med Rindal og Halsa, eller regionreformen.

Kan bli andre alternativer

Selv om over 70 prosent av innbyggerne i Tingvoll vil at kommune skal fortsette alene, er ikke Tingvolls ordfører Milly Bente Nørsett (Ap) like overbevist om at det blir resultatet.

- Min vurdering er at det kan bli alternativer med mindre kommuner. Sunndal, Gjemnes, Halsa og Averøy er aktuelle, hvis vi blir presset til å gå sammen med en eller flere kommuner, sier Nørsett.

- Jeg tror ikke regjeringa er fornøyd med dette, men jeg tror ikke det blir noen tvangssammenslåinger i denne omgangen, sier Nyheim. - Nei det skjer ikke før valget, tror ordfører i Kristiasund, Kjell Neergaard, som ikke avblåser kommunereformen helt. Han avventer situasjonen - og hevder han ikke er skuffet etter å ha bydd opp nabokommunene til dans.

- Vi er bare noen bruer unna

Sunndalsordfører Ståle Refstie (Ap) mener at for den rike industrikommunen Sunndals vedkommende er reformen over. Sunndalingene sa et rungende nei til liiebror Nesset, som ønsket å slå seg sammen med Sunndal.

- Selv om jeg sa ja til Nesset, vil jeg gå i takt med folket. Derfor fortsetter Sunndal alene - i nye 50 år, tror Refstie.

- Nei, jeg tror ikke dette står seg i nye 50 år. Vi er bare noen bruer unna, sier Ola Rognskog, som sikter til kryssing av Halsafjorden og Todalsfjorden. Han får bred støtte fra de andre ordførerne på Nordmøre.

- Men i denne reformen det er for lite drivstoff og gulrøtter. Pakken må gjølres bedre, spesielt kommunikasjon. Hadde dette vært på plass, ville situasjonen kanskje ha vært annerledes, mener Rognskog, leder for Nordmøre regionråd. Rådet vil nå fokusere på regionreformen, og det går mot utredning av at Nordmøre søker seg mot Trøndelag.