Det formelle vedtaket skjer på møtet i regionrådet for Nordmøre, ORKide, i Kristiansund onsdag. Bakgrunnen er at regjeringen vil redusere dagens 19 fylker til om lag ti regioner.

I tillegg har mange nordmøringer tatt til orde for å gå ut av Møre og Romsdal og til Trøndelag i kjølvannet av den opprivende sykehusstriden mellom Nordmøre og Romsdal.

Adresseavisen har spurt samtlige ordførere på Nordmøre følgende spørsmål:

1. Bør Nordmøre utrede en sammenslåing med Trøndelag - hvorfor/hvorfor ikke?

2. Hva mener du er den største grunnen til at trønderne skal si ja til Nordmøre?

Dette svarer ordførerne på Nordmøre:

Ja, tja og nei

Ingunn Golmen, Aure:

1. Ja, på Nordmøre diskuteres regiontilhørighet svært aktivt for tiden. Følelsene er sterke, både for og imot å endre fylke. Det er derfor viktig å få laget en saklig og mest mulig nøktern utredning. Tiltroen til at fylkesadministrasjonen i Møre og Romsdal skal utrede en mulig deling av fylket, er ikke altfor stor hos folk flest.

2. Nordmøre har mange ressurser og muligheter som passer godt sammen med næringslivet i Trøndelag. Nordmøringen passer godt sammen med det trønderske lynnet. Men for all del, vi ønsker ikke å bli kalt trøndere, vi er og blir nordmøringer.

Knut Sjømælingen, Gjemnes:

1. Tja/nei, vi må først vite om Møre og Romsdal blir videreført som egen region. Blir det ikke det er det naturlig at en større del av fylket blir med på utredningen hvis Bergen og Trondheim skulle bli nye regionhovedsteder.

2. Hvis Stortinget skulle bestemme at Bergen og Trondheim blir «hovedsteder» og at Møre og Romsdal ikke blir videreført, må trønderne si ja til det området som blir tilført, også eventuelt mer enn Nordmøre.

Ståle Refstie, Sunndal:

1. Ja, fordi Nordmøre må ha dette kunnskapsgrunnlaget i arbeidet med regionreformen slik debatten og nabopratene mellom fylkene går nå.

2. Ved en eventuell deling av Møre og Romsdal må trønderne si ja til både Nordmøre og Romsdal. Dermed får Trøndelag en næringssterk og framoverlent region med mye eksportrettet virksomhet innen offshore, industri og havbruk. Med på kjøpet kommer store naturherligheter samt rik kultur. Næringslivet i Nordmøre og Romsdal samarbeider allerede tett med forskningsmiljøene i Trondheim, så denne dynamikken vil sette fart på Trøndelag.

Kjell Neergaard, Kristiansund:

1. Ja, fordi vi må ha et best mulig beslutningsgrunnlag for å finne ut av hva som er best for oss.

2. Muligheten som ligger i havrommet er kanskje det beste argumentet. Sammen kan vi skape et slagkraftig næringsliv innenfor marin sektor. Sammen kan det bli krutt.

Egil Strand, Eide:

1. Nei, Nordmøre og Romsdal må holde sammen og arbeide for Møre og Romsdal

2. Geografisk naturlig hvis Møre og Romsdal skal splittes opp.

- Vi har et tydelig slektskap

Ola Rognskog, Halsa:

1. Ja. Den regionale fordelingspolitikken som er opplevd på Nordmøre har skapt en forventning om at vi skal utrede og vurdere endret regionstilhørighet.

2. Trønderne bør som Nordmøringene se at vi har store felles interesser og muligheter. Historien til «Nordmørafylki» er også godt kjent, og folkelynne og kultur har tydelig slektskap. Nordmøre er rikt på naturressurser og mangfoldig industri. Nordmøringen er ærlig og hardtarbeidende, og trønderne bør se at en tettere kobling med Nordmøre vil gi gjensidige gevinster.

Roger Osen, Smøla:

Foto: Camilla Kilnes

1. Ja, Nordmøre må gjøre egne vurderinger. Det er ingen tvil om at nordmøres identitet er mer tilknyttet Midt-Norge enn Vestlandet.

2. Dette vil forhåpentligvis utredningen gi svar på.

Lilly Gunn Nyheim, Surnadal:

Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM

1. Ja. Nordmøre grenser til Trøndelag, og vi har mye samarbeid over fylkesgrensa. Dette samarbeidet og utveksling av folk, varer og tjenester gjør Trøndelag til en naturlig samtalepartner i regiondebatten.

2. Nordmøre har deler av Trollheimen med Snota som ser ut til å bli bare større og større turmål for Trøndere. Nordmøre blir en region i Trøndelag som vil balansere det nye fylket i sin beliggenhet og med sine kvaliteter.

Ola Heggem, Rindal:

1. Ja, dersom målet om ti regioner skal innfris, må Møre og Romsdal deles. I valget mellom Trondheim og Bergen trenger vi på Nordmøre egentlig ingen utredning. For Rindal sin del vil det uansett være viktig og riktig å bli en del av Trøndelag selv om Møre og Romsdal består. Andre kommuner må ta sine selvstendige valg.

2. Nordmøre er en naturlig del av det vi liker å kalle Midt-Norge. En sterk region med Trondheim som senter og motor.

Milly Bente Nørsett, Tingvoll:

1. Ja. Det kan komme opp som et alternativ. Mitt standpunkt er at jeg først og fremst vil beholde Møre og Romsdal slik det er i dag.

2. Nordmøringen er av natur mer lik trønderne når det gjelder, identitet, kultur, holdninger og væremåte.

Ingrid Rangønes, Averøy:

1. Ja, vi Averøy kommune støtter opp om utredningsarbeidet i regi av ORKidè. Det er viktig at flere alternativer utredes.

2. Nordmøre vil være et aktivum for enhver region. Det skjer enorm stor verdiskaping på Nordmøre, og vi sitter på store ressurser. Trøndelag vil helt klart ha mye å tjene på å innlemme Nordmøre. Men for meg er det like viktig, hva Trøndelag kan tilføre Nordmøre. Dette skal være et samarbeid og et samspill, der en eventuell ny region skal utvikle seg til å bli velfungerende og bærekraftig.