Kommunereformen ble avgjort med knappest mulig margin i nordmørskommunen Halsa for en måned siden: Åtte av kommunestyremedlemmene stemte for at den lille kommunen skulle gå sammen med Hemne og deler av Snillfjord - og melde overgang til Trøndelag. Sju av kommunestyremedlemmene stemte imot.

- Befolkningen er engasjert

419 underskrifter med krav om ny folkeavstemning ble levert til varaordfører Ellbjørg Reiten i forrige uke.

- Befolkningen er engasjert og når så mange som 30 prosent av de stemmeberettigede i Halsa krever ny folkeavstemning, så tar jeg det på alvor. Det er verdt å ta en ny runde, det er min oppriktige mening, sier varaordfører Ellbjørg Reiten til Adresseavisen.

Aksjonsgruppen, som vil at Halsa fortsatt skal bestå som egen kommune, mener at kommunestyret må ta stilling til å gjennomføre en ny folkeavstemning i kommunestyremøtet senest den 25. august. Målet er å ha en ny avstemning før fylkesmennene gir sin innstilling til «kommunesammenslåingsminister» Jan Tore Sanner den 3. oktober.

Aure falt ut

De stemmeberettigede i Halsa måtte velge mellom fire alternativer under folkeavstemningen i kommunereformen før sommeren: 1. Bestå som egen kommune, 2. Gå sammen med Surnadal og Rindal, 3. Gå sammen med Hemne, Aure og Snillfjord eller 4. Gå inn en storkommune med seks andre kommuner på Nordmøre med Kristiansund som senter.

- Det vi stemte over ble foreldet samme dagen som vi hadde folkeavstemningen ettersom Aure sa rungende nei til å gå sammen med oss og deler av Snillfjord. Vi kan ikke legge ned en kommune med en gammel utgått avtale i hånden, og en stemmes overvekt i kommunestyret. Å legge ned noe så bestående som en kommune, kan ikke gjøres så enkelt. Det er sikkert lovlig, men det er ikke bra, sier Einar Vaagland, som nå leder aksjonsgruppen.

- Det gikk for fort dette her. Ikke bare i Halsa, men i hele landet. Nå har Sanner utvidet fristen til ut året, og da må vi ta oss den tiden vi trenger for å se hvilken løsning vi skal gå for.

- Ønsker dere primært at Halsa skal bestå som egen kommune?

- Personlig ønsker jeg det med de intensjonsavtalene vi nå har på bordet, men som aksjonsgruppe ønsker vi å ha forankret folkemeningen, fortsetter Vaagland.

Trekker seg

Varaordfører Ellbjørg Reiten (Sp) stemte nei til å gå sammen med Hemne og deler av Snillfjord i kommunestyremøtet, mens ordfører Ola Rognskog (Sp) sa ja.

- Det ble et veldig knapt flertall og det ble en dårlig sak. Og det i den største saken for Halsa på mange, mange år, fortsetter Reiten, som ser fram til å fortsette debatten om Halsas vei i framtida.

- Vi har jo ikke engang fått vite noe om hvilke konsekvenser det har for oss å gå til Trøndelag. Vi må vite mer før vi bestemmer oss, sier Reiten.

Halsaordfører Ola Rognskog har det siste året også vært leder av Nordmøre regionråd – Orkide, som nylig vedtok å utrede en sammenslåing med Trøndelag. Rognskog har uttalt at han nå trekker seg som leder for regionrådet siden Halsa går inn i en prosess der målet er å forlate Nordmøre og bli en del av Trøndelag. Rognskog har for tiden ferie og vil verken kommentere kravet om ny folkeavstemning eller at han trekker seg som leder for regionrådet.