- Å ha med hele Møre og Romsdal er uaktuelt. Det å bruke tid på fredsmegling er ikke interessant for oss. Ønsker møringene og romsdalingene å holde på med fogderistriden, så må de bare holde på med den. Men Trøndelag vil ikke inn i den. Vi har ikke tid til det. Vi er utviklingsfokusert. Vi har så mange planer og tanker at vi vil ikke akseptere å være med på den utmattende striden, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik til Adresseavisen.

Ber om nye og tettere samtaler

Fredag ble Nordmøre Regionråds egen utredning om framtidig regiontilhørighet for Nordmøre lagt fram. Den viser at Nordmøre kan få en positiv utvikling i en større region bestående av Trøndelag og hele eller deler av Møre og Romsdal. Dette vil også bli en slagkraftig region på landsbasis, og den vil kunne ta ansvaret for framtidige og større oppgaver til det regionale nivået, mener rådet. For et flertall av Nordmørskommunene er dette det foretrukne alternativet i en ny regionstruktur. Et mindretall av Nordmørskommunene - Sunndal, Gjemnes, Averøy og Tingvoll - ønsker i utgangspunktet at Møre og Romsdal fortsetter som egen region. Men dersom Stortinget mener at Møre og Romsdal blir for lite, ønsker Nordmørskommunene samlet å gå nordover til en midtnorsk region.

Utredningen viser også at dagens fylkesgrense utfordrer strukturelle rammebetingelser på deler av Nordmøre, og at dette er spesielt negativt for de nordlige grensekommunene. Regionrådet ber om at Møre og Romsdal fylkeskommune innleder tettere samarbeid med Sør-Trøndelag fylkeskommune på relevante områder, for å bøte på dette, også uavhengig av endelig resultat i regionreformen.

Nei til hele Møre og Romsdal

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Anne Marit Mevassvik og Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik understreker at det er uaktuelt å slå sammen hele Møre og Romsdal fylke med nye Trøndelag.

- Hvis Nordmøre ønsker å gå i dialog med Trøndelag har vi gjentatte ganger sagt av vi er åpen for det, men en sammenslåing av hele Møre og Romsdal med nye Trøndelag er ikke aktuell politikk. Vi vil aktivt motarbeide et slikt forslag, sier Messavik og Sandvik i en pressemelding.

- "Nabopraten" viste også at det ikke finnes vilje eller ønske om et slik sammenslåing fra fylkestinget i Møre og Romsdal, sier Mevassvik og Sandvik.

- Nordmøre er Moldevendt

Sandvik understreker at Nordmøre er hjertelig velkommen til å bli en del av Trøndelag.

- Vi tror det blir en styrke for regionen. Vi har felles identitet, næringsgrunnlag og infrastruktur. Det er ukomplisert, sier Sandvik, som sier at det allerede er et godt samarbeid mellom Nordmøre og Trøndelag.

- Men det er ikke et veldig tett samarbeid, fordi man graviterer mot de ulike maktsentrene. Nordmøre er Moldevendt, enten de vil det eller ei. Vi har jo et tettere samarbeid med Steinkjer enn med Kristiansund, selv om det er næringsmessig og identitetsmessig ville vært like naturlig å ha hatt et like tett samarbeid mot Kristiansund og Nordmøre. Nordmøre er eksempelvis ikke en del av vår marine strategiplan, som er en systematisk plan med næringslivet, akademia og det offentlige. Det ville selvsagt ha vært en styrke å ha hatt med Nordmøre når vi planlegger framtida for havrommet. Trøndelag og Nordmøre har mye til felles, sier Sandvik, som har hatt flere besøk av nordmøringer de siste månedene.

Flere møter

- Hva har dere snakket om?

- Jeg er opptatt av at hvis vi skal være konkrete og formelle så må vi ha med fellesnemnda. Vi har stort sett svart på spørsmål, både jeg og Rita (Ottervik, red.anm.). Rita er mer klar enn meg på å ha med Kristiansund og Nordmøre inn i regionen for å forsterke samarbeidet. Men dette må nordmøringene i all hovedsak ta stilling til. Vi vil ikke stå i veien, sier Sandvik, som er helt overbevist om at større regioner i Norge er nødvendig.

- Vi må fjerne en del av statens detaljstyring på regionalt nivå. Vi må få tatt beslutninger mer effektivt, og da må vi ha regioner som kan ta en del av disse oppgavene. Vi må få mer fart på den regionale utviklingen, og det gjør vi best i regionene og ikke fra Oslo og statlige direktorat og etater.

- Tror du Møre og Romsdal vil være egen region om 10-15 år?

- Det kan tenkes. Det blir en av de minste i så fall, men hvordan Møre og Romsdal vil organisere seg må de finne ut av selv. Trøndelag vil uansett merkes mer på den nasjonale arenaen når Trøndelag styres mer og bedre fra Trøndelag i 2018, sier Sandvik, før han understreker: - Men vi er ferdige med å fordele funksjonene. Det blir ingen omkamp på hvor administrasjonssenteret og Fylkesmannen blir liggende. Når det er sagt så lever vi ikke av politikere og fylkesadministrasjonen. Vi lever av å ha et oppegående næringsliv, sier Sandvik.