Det har det siste døgnet kommet store nedbørsmengder ved det rasutsatte fjellpartiet. Veslemannen beveger seg nå 42 mm i døgnet.

NVE valgte torsdag å sette faregraden til ekstrem og faregrad rød. Beboerne ble samtidig varslet om at de måtte flytte ut av sine boliger. Det er i alt elleve fastboende som må flytte ut fra sine hjem.

Alle evakuert

Sent torsdag kveld meldte NTB at innbyggerne er evakuert.

– Beboerne har i hele dag vært forberedt på at noe kunne skje, og da vi fikk beskjed fra NVE rett før klokken ti var de klare. Evakueringen gikk veldig greit, opplyser ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma kommune til NTB i 23-tiden torsdag kveld.

Raumabanen er også stengt.

Pøser på vann

- Med så store bevegelser har vi brutt en terskelverdi som utløser faregrad rød. Det betyr at vi har varslet kommune og politi, som nå gjennomfører evakueringen av innbyggerne. Når vi har fått bekreftet at evakueringen er gjennomført, vil vi sette på vann. Vi har 38000 liter stående klare i tre tanker, og vi vil fortløpende pumpe inn nytt vann fra et fjellvann, sier Birgit Samdal, regionsjef i region vest til Adresseavisen.

NVE har mannskaper både i Åndalsnes og på selve Mannen klare for å utføre operasjonen.

- Målet er å få ned det rasutsatte fjellpartiet, slik at innbyggerne skal slippe å leve med denne usikkerheten, sier Samdal.

Meldingene for natta er økt nedbør og plussgrader oppe på fjellet.

- Vi håper den naturlig nedbøren vil bidra. Vi kan slippe de 38 000 litrene på to timer.

- Når vil alt vannet gi utslag i fjellet?

- Det vil nok fortsatt ta tid, og vi forventer en forsinkelse på oppimot ti timer, sier Samdal.

Forsøket er i gang

Etter om lag seks timer med forsøk på å framprovosere ras, er det foreløpig ingen utvikling å melde om, opplyser pressevakt Jon Erling Fonneløp til NTB ved 6.30-tiden fredag morgen.

–Det er ikke noe nytt på det foreløpig. Geologene som sitter med data på fjellbevegelsene, vil delta på en pressebrifing klokken 8, og kan kanskje si noe mer da. Men det er tydelig at det er en viss forsinkelse i fjellet. Det tar en god stund før vi ser om dette forsøket har en effekt, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.