NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, oppjusterte farenivået for Veslemannen til rødt torsdag kveld, som betyr ekstrem rasfare. Den vurderingen har blitt opprettholdt gjennom fredagen også.

Geolog Lars Harald Blikra i NVE opplyser fredag kveld at bevegelsene i fjellet har avtatt noe i løpet av de siste timene fredag.

NVE forsøker å fremprovosere et ras ved å tilføre vann til fjellet.

- Det er vinter og snø på fjellet, og det ser ikke ut til at vi får den store effekten av den vanntilførselen. Vi må vurdere hvor lenge vi klarer å holde vannforsyningen ved like, sier Blikra.

Fredag ettermiddag opplyste NVE at de hadde pumpet over 90000 liter vann i fjellet.

- Det ser ikke så bra ut med tanke på å få løst ut de massene, det var det som var vårt håp. Det er fremdeles sterkt, det fjellet,  sier Blikra.

Tidligere på fredagen var NVE mer optimistiske med tanke på å klare å utløse et ras. Da beveget fjellet seg med rundt 15 centimeter i døgnet. Den  farten har nå avtatt til rundt 10.

Det er buss for tog på Raumabanen, i forbindelse med ekstrem rasfare på Veslemannen.

Evakuert

Veslemannen er en del av fjellet Mannen, i Rauma kommune i Møre og Romsdal.

Værprognosene fremover melder nedbør, men mest sannsynlig i form av snø og kaldere temperatur.

Etter at beboerne under fjellet var evakuert, begynte man rundt midnatt natt til fredag å tilføre vann til det ustabile fjellpartiet. Målet er å utløse et skred. NVE opplyser at man vil fortsette å tilføre mer vann.

Det vil bli holdt en pressekonferanse om situasjonen klokka 15.30. Du kan se pressekonferansen øverst i denne artikkelen.

En meter på ett år

Regionsjef i NVE vest, Brigt Samdal, fortalte på en pressekonferanse fredag klokka 8 at man har tilført mellom 80 og 90 000 liter mann over fjellet for å fremskynde et ras. Mens de årlige bevegelsene i Mannen, utenfor Veslemannen, utgjør noen få centimeter i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Veslemannen har et volum på 120 000 -180 000 kubikkmeter.  Dette utgjør rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Usikre på omfang av ras

NVE skriver i en oppdatering torsdag kveld at den økte hastigheten i bevegelsene i fjellet kan resultere i et skred.

- Vi er usikre på hvor store deler av Veslemannen dette vil omfatte - om det avgrenses til den mest aktive delen, eller om det vil kunne utløse et vesentlig større skred fra Veslemannen, skriver NVE i rapporten.