Etter en urolig natt til mandag med rundt elleve steinsprang fra Veslemannen var det stor aktivitet også utover dagen, opplyste Blikra på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Det har vært stor ustabilitet og vedvarende bevegelse i hele dag, sier han.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet søndag nok en gang farenivået til rødt etter at bevegelsene i Veslemannen økte til den største hastigheten som er målt, med bevegelser som tilsvarer 36 centimeter per døgn i den mest aktive delen av fjellpartiet.

– Fjellet er urolig

Hastighetene økte utover søndagen og vedvarte hele natt til mandag. Bevegelsene i øvre deler varierer mye, men ligger på en hastighet som tilsvarer 25 til 35 cm i døgnet.

Natt til mandag gikk det om lag elleve steinsprang fra fjellpartiet.

– Vi har kontroll over situasjonen, så det er ikke dramatisk. Men fjellet er urolig, sier Blikra.

For øyeblikket snør det i området, og temperaturen ligger så vidt på minussiden. Fremover er det meldt plussgrader og regn.

– Det blir spennende å se utover ettermiddagen hvordan dette vil påvirke bevegelsene, sier Blikra.

Vil ha hele fjellet ned

Først senere mandag blir det klart om det vil være nødvendig med ytterligere vanntilførsel.

– Målet vårt er å få hele Veslemannen ned, sier Blikra. Det vil i tilfelle bety at mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter stein skal rase nedover fjellsiden.

5. oktober ble farenivået på Mannen hevet til rødt, og beboere i fire husstander ble evakuert. NVE forsøkte da å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken, uten å lykkes. Beboerne fikk returnere 8. oktober.

Søndag måtte beboerne nok en gang evakuere, for femte gang på to år. Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, sier de evakuerte beboerne etter forholdene har det bra.

Søndag ble farenivået igjen hevet fra oransje til rødt, og beboerne måtte nok en gang evakuere.