Lave temperaturer og oppholdsvær har dempet bevegelsene i det ustabile fjellpartiet.

– Beboere på gårdsbrukene som ble evakuert fra området, kan flytte tilbake og fritidsboliger i området under fjellpartiet kan tas i bruk igjen, opplyser politiet.

Tilførte vann

De siste dagene har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) prøvd å øke bevegelsene i fjellet ved å tilføre vann, men dette ble stoppet tirsdag kveld.

– Vi avsluttet vanntilførselen da vi så at vi ikke kunne opprettholde noen stor bevegelse. Det var selvfølgelig også av hensyn til de evakuerte sånn at vi kunne sette ned farenivået så fort som mulig, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE på en pressekonferanse onsdag morgen.

Allerede da hadde bevegelsene avtatt såpass mye at NVE kunne sette ned farenivået til gul kategori.

– Med oppholdsvær og lave temperaturer den neste uka forventes bevegelsene å minke ytterligere. På bakgrunn av dette har NVE satt ned farenivået til gult.

Politiet opphevet sperringene ved fjellet klokka 9 onsdag morgen.

– Forbudet som gjaldt togtrafikk oppheves også slik at Rauma-banen kan gjenoppta normal trafikk, opplyser politiet.

De elleve beboerne ble evakuert 14. oktober etter at bevegelsene hadde økt kraftig. Da hadde de en knapp uke før fått flytte hjem etter en annen runde med evakuering.

– Godt å komme hjem

Ifølge ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad (H), har de ønsket en snarlig avklaring.

– Alle kan tenke seg at det vil være godt å få komme seg hjem. En dag til eller to går bra, men ikke så mye lenger, sa Hustad tirsdag kveld.

Bevegelsene i det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen har nå en hastighet som tilsvarer 6 til 7 centimeter i øvre del og omtrent 2 millimeter i nedre del. Det er langt mindre enn de siste dagene.

Bare den siste uken har det vært bevegelser i Veslemannen på over 70 centimeter, noe som er mer enn i hele 2016.