Det er ikke en billett igjen til kveldens lansering av Fredrik Fahles plate på Sunndalsøra Hotel.

– Det er et stort spenn av følelser, men nå gleder jeg meg bare til å høre det fremført. Jeg er veldig glad for at Peder jr har noe som han kan høre på når han bli større, og slik bli litt kjent med pappan sin, sier Marit Hoem Fahle, som giftet seg med Fahle i 2012.

Hun tror at hovedpersonen hadde blitt ganske overrasket over responsen, og veldig stolt, hvis han hadde opplevd at konserten og lanseringen av plata hans hadde blitt utsolgt på knappe to døgn.

– Og han hadde vært svært ydmyk. Fredrik var nokså beskjeden på egne vegne.

300 000 til St. Olavs

Fredrik Fahle fikk beskjeden lillejulaften 2011 at han hadde kreft. Ikke-røykeren hadde fått småcellet lungekreft. Han kjempet i mot sykdommen med en enorm vilje og nektet å gi opp. Han laget teaterforestillingen «Kreft for faen» om livet med kreft. Om opp- og nedturene. Gledene. Og smertene.

Overskuddet fra forestillingen som fylte Sunndal kulturhus tre ganger ga han til barneavdelinga ved St. Olavs Hospital, og pengene øremerket han til aktiviteter for de unge pasientene til «noe artig». I tillegg kom overskuddet fra jam-kveld fra Sunndal rockeklubb og Las Caderaz, som arrangerte «Zumbathon». Han kunne stolte levere sjekken på 300 000 kroner til St. Olavs like før jul 2012.

Kamp mot klokka

Etter at han ble kreftsjuk giftet han seg med kjæresten Marit Hoem. De to fikk sønnen Peder, som Fredrik Fahle fikk litt over ett år sammen med før livet ebbet ut på hjemgården Fahle i Sunndalen 11. mai, bare 44 år gammel.

Han var svært opptatt av musikk og teater - og hans tolkning av Lars Hoås i en av Norges største musikkspill-suksesser, «Lady Arbuthnott - Frua på Elverhøy», er uforglemmelig.

Hans aller siste ønske var å få spilt inn en plate. Å gi sitt musikalske testamente til sin sønn. Hans mange venner stilte opp til alle tider av døgnet for å hjelpe ham i prosessen. Og rockeplate ble det.

De sju låtene på CD-en er skrevet over et tidsrom på nær 17 år. Det meste er imidlertid innspilt i de tre-fire siste ukene av hans liv. Det ble en kamp mot klokka.

– Låtene er sunget inn linje for linje, forteller Marit Hoem Fahle.

Urpremiere i begravelsen

Både kona Marit og musikervennene tror bestemt at hans sterke ønske om å høre den ferdige musikken holdt ham i live den siste tida.

Da kista ble ført ut av Romfo kirke den 16. mai, tonet «Angel Sweet» ut i kirkerommet, og ut til de mange som måtte vente utenfor for å ta farvel, fordi kirka var fylt til siste sete. Det ble en sterk opplevelse.

Urpremieren i hans egen begravelse var etter hans eget ønske. I kveld får publikum høre resten av hans låter, tolket av musikkvenner på scena, og med Fredriks stemme på selve albumet.

Braveheart Kreftsjuke Fredrik Fahle fikk hjelp av mange venner til å spille inn plata "Braveheart", som lanseres i kveld på Sunndalsøra. Innspillingen av plata ble en kamp mot klokka. Foto: Privat