– Jeg kan bestemt avvise at årsaken til min beslutning om å gå av har sammenheng med spørsmålet om tomtevalg for et nytt sykehus i Møre og Romsdal. Beslutningen handler om prinsipper for hvordan staten skal utøve sitt eierskap. Sykehussaken har skapt så mye støy blant folk i Møre og Romsdal at jeg føler behov for å være klar på at spørsmålet om hvor sykehuset skal plasseres ikke har noe med dette å gjøre, sier hun til adressa.no.

En prinsippsak

Det var i går ettermiddag det ble kjent at styreleder i det regionale helseforetaket, Helse Midt-Norge, har gitt helsedepartementet beskjed om at hun går av som styrets leder. Holte vil ikke utdype nærmere hvilken sak som ligger til grunn for hennes beslutning, annet enn at det har oppstått en uenighet om hvilke prinsipper helseforetaket skal styres etter mellom den regionale ledelsen og staten som eier.

– I staten har man definert hva som er god eierskapspolitikk. Det beskrives i den nye eierskapsmeldingen som ble lagt frem i sommer. Det er disse prinsippene som nå fravikes fra eierens side og som har ført til min beslutning, sier Holte.

Adresseavisen får opplyst, av kilder som ikke vil stå frem, at årsaken til at Marthe Styve Holte nå trekker seg er uenighet mellom styret og departementet om hvilke personer som skal sitte i den daglige ledelsen av helseforetaket.

Vet ikke hva som skjer videre

– Er bakgrunnen for din avgang uenighet med departementet om personalspørsmål?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier hun.

– Hva skjer videre nå i Helse Midt?

– Det har jeg ingen formening om. Jeg har gått av, og har ingen ting med veien videre å gjøre. Det blir det opp til den sittende ledelsen å ta stilling til. Jeg har vært tydelig på at det er prinsippene om eierskap som ligger bak min beslutning, og nå er jeg ferdig med denne saken, sier Marthe Styve Holte.

Styrets nestleder, Ola H. Strand, skal fungere som leder fremover. Etterhvert vil det komme en avklaring fra Helse- og omsorgsdepartemenet om den videre prosessen med å finne en ny styreleder for Helse Midt-Norge.