Foto: Åknes/Tafjord Beredskap

- Folk har forståelse for situasjonen. Dette er folk som er vant til steinsprang, men de skjønner også at det denne gangen er risko for noe mer enn enn eller to steiner, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune til adresse.no.

Han har tirsdag ettermiddag vært i kontakt med flere av de berørte etter at politiet besluttet å evakuere to gårder ved Lyngheim i Romsdalen og stenge jernbanen fordi et fjellparti ved Mannen er i ferd med å rase ut.

- Noen valgte å pakke sammen og flytte nærmest umidelbart, mens andre drøyer litt. Det er ikke bare bare når det er dyr involvert, forteller ordføreren.

- Blir det satt i gang tiltak for å flytte dyrene?

- Foreløpig blir de værende. Vi vet ikke når raset eventuelt vil gå, men det skjer nok ikke i dag eller i morgen.

Evakuerer fritidsboliger

Brua over elva ved Lyngheim vil også bli stengt, og dette betyr at flere husstander og fritidsboliger på samme side av elva evakueres.

Raumabanen er stengt for all togtrafikk inntil videre, melder Jernbaneverket på Twitter.

- Politiet har etter en vurdering av faglige råd bestemt seg for å gjennomføre en evakuering av to gårder i de mest utsatte områdene, samt at jernbanen stenges inntil videre. Broa over elva ved Lyngheim stenges også. Åknes Tafjord IKS sier det er stor usikkerhet rundt når skredet vil komme, men når analysene viser at det kan være fare for husstander og infrastruktur er vi trygge på at politiet gjør det riktige i denne situasjonen, sier ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad på kommunens nettsider.

- Vi er nå i dialog med de fastboende om å finne gode praktiske løsninger for evakueringen. Det er gårder med dyr, og det er ikke bare å pakke sammen, sier kommunikasjonsrådgiver Janne Marthe Viddal ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til adressa.no.

Det er rundt 11 beboere som skal evakueres.

Kan bli større ras enn ventet

Skredet vil sannsynligvis bli større enn man først antok.

Det var antatt at 40 000 kubikkmeter masse ville rase ut, men nye analyser viser at det kan dreie seg om det tredobbelte, rundt 120 000 kubikkmeter.

Fjellpartiet har beveget seg flere centimeter de siste ukene.

Rauma kommune arrangerer et åpent informasjonsmøte om situasjonen torsdag klokka 17. Representanter fra Rauma kommunes beredskapsgruppe, politiet og Åknes Tafjord beredskap. Møtet finner sted i Gjøa samfunnshus.

ADRESSA PLUSS: Fjellet beveger seg hvert eneste døgn

Fjellpartiet som nå er i ferd med å rase ut, har beveget seg 3,4 centimeter på noen uker. Foto: Tommy Fossum