- Fjellpartiet fortsetter å bevege seg i samme hastighet med rundt 7 - 8 millimeter i døgnet. Hastigheten er større det siste døgnet, og det er bakgrunnen for at vi nå har gjort nye vurderinger, både på mengde og utløpssoner, sier sjefsgeolog Lars Blikra til adressa.no.

Han forteller at hastigheten på fjellpartiet Mannen økte med nedbøren i helga.

120 000 kubikkmeter kan løsne

- Det var ikke mye nedbør, men det er det heller ikke nå. Nedbøren vil ha betydning for når raset vil komme, sier Blikra, som mener rekkevidden av skredet kan bli større enn de 4000 lastebillassene som tidligere har vært forespeilet. Det kan være snakk om at så mye som 120 000 kubikk med stein vil løsne.

- Dette kan også ta med seg en del mer stein.

- Kan dette bli det stor-skredet, som også en dag vil komme, og som vil være på mellom ti og 20 millioner kubikk?

- Nei, vi snakker ikke om storraset. Vi ser ingenting som tyder på at det vil komme, sier Blikra.

- Men det er et såpass stort område at det skredet tar med seg en del masse. Det kan komme mer enn 120 000 kubikk. Vi kan uansett ikke garantere at skredet som nå kommer ikke når gårdene og dalbunnen. Skredet kan gå til elva Rauma, men ikke over elva.

- Umulig å beregne

Den dagen stor-skredet kommer fra fjellpartiet Mannen vil det bli katastrofe i Romsdalen. Da vil mellom 10 og 20 millioner kubikkmeter stein komme. Fire-fem gårdbruk nede i dalen vil bli jevnet med jorda i likhet med vei og jernbane. Dalen vil bli sperret helt og elva Rauma vil få en demning på 20 meter.

Det er derimot ingen eksakt vitenskap å beregne slike skred.

- En ting er å forutse når skredet løsner, men når dette går i stor hastighet, så kan det ta med seg så mye mer, og det kan bli mye større. Det er rett og slett umulig å beregne helt nøyaktig, sier Blikra.

Fra 16. september til i dag har fjellpartiet beveget seg rundt ti centimeter.

- De siste 16 dagene har partiet beveget seg totalt 6,5 cm. Bevegelsene tok seg opp igjen med nedbøren. Det samme skjedde i perioden 16. september til 25. september.